Mexikanske journalister demonstrerer mot bortføringer og drap på deres kolleger. Foto: Keith Dannemiller for John S. and James L. Knight Foundation/Flickr Commons
123 mediefolk drept i 2013
IFJ vil ha slutt på straffrihet for vold mot journalister.
Den internasjonale journalistføderasjonen (IFJ) retter ved årsskiftet en inntrengende appell til regjeringer over hele verden, om å straffeforfølge personer som utøver vold mot journalister og andre mediefolk.
Ifølge IFJs ferske statistikk mistet 108 medieansatte livet i 2013, som følge av målrettet vold, bombenedslag og kryssild. I tillegg ble minst 15 personer drept i ulykker mens de var på oppdrag for medier.
Her er det mest risikabelt
IFJs 23. årlige liste viser at de farligste regionene for journalister i 2013 var Asia, Midtøsten og den arabiske verden. Se oversikten over de drepte mediefolkene her.
Den pågående uroen i Syria betyr at landet topper listen over verdens farligste land for medieansatte i 2013, med i alt 15 registrerte drepte. Vold og korrupsjon i Filippinene (10 drepte), opprør i Pakistan (10 drepte) og terrorisme og organisert kriminalitet i Irak (13 drepte) og India (10 drepte) har resultert i høye dødsfall blant journalister i disse landene.
På årets første dag døde det første journalistofferet i 2014, opplyser IFJ torsdag. Seniorreporter Shan Odhor ved den pakistanske tv-stasjonen Aab Tak News Channel ble skutt av ukjente angripere på nyttårsaften og døde av skuddskadene tidlig første nyttårsdag.
Nedgang fra 2012
Det totale antallet drap på mediefolk er ti prosent lavere i 2013 enn året før, ifølge IFJs tall. IFJ understreker imidlertid at voldsnivået fortsatt er uakseptabelt høyt og det er et presserende behov for regjeringer å beskytte og håndheve journalistenes grunnleggende rett til liv.
Journalistføderasjonen har oppfordret land som Filippinene, Pakistan og Irak til å foreta drastiske tiltak for å demme opp for blodbad blant journalister og andre medieansatte.
Dag mot journalistvold
IFJ er glad for FNs resolusjon om innføring av 2. november som internasjonal dag for å stoppe straffrihet for forbrytelser mot journalister. I resolusjonen, som ble vedtatt av FNs generalforsamling 18. desember, heter det at FN ”fordømmer utvetydig alle angrep og bruk av vold mot journalister og mediearbeidere, slik som tortur, utenomrettslige drap, forsvinninger og vilkårlig fengsling, samt trusler og trakassering i både konflikt og ikke-konfliktsituasjoner”.
Resolusjonen understreker videre at “straffrihet for angrep mot journalister utgjør den viktigste utfordringen når det gjelder å bedre beskyttelsen av journalister.”
Krever umiddelbare tiltak
– Vi oppfordrer land over hele verden til umiddelbare tiltak for å beskytte journalisters sikkerhet og frihet, uttaler IFJ-president Jim Boumelha. IFJ tror det nye initiativet kan lykkes, forutsatt at regjeringene er villige til å vedta nulltoleranse overfor vold rettet mot journalister.
IFJs tall viser at vold mot kvinnelige journalister er økende. Seks kvinnelige journalister mistet livet i 2013, mens mange andre har vært utsatt for seksuelle overgrep, trusler og diskriminering.
CPJ: 70 drepte
Ifølge tall fra Committee to Protect Journalists ble 70 journalister drept i 2013, to tredeler av dem i Midtøsten. I ytterligere 25 saker venter komiteen på å få bekreftet et motiv. Året før ble 74 journalister drept, ifølge CPJs statistikk.
– Midtøsten har blitt et minefelt for journalister. Mens antall journalister drept for sitt arbeid har gått ned noen steder har borgerkrigen i Syria og en fornyelse av sekteriske angrep i Irak gjort vondt verre, sier komiteens assisterende direktør, Robert Mahoney til nyhetsbyrået AP.
CPJs tall avviker en del fra IFJs. CPJ opererer blant annet med hele 29 drepte journalister i Syria i fjor, mot IFJs 15.