– Hårreisende av Cappelen Damm
Dagbladet er overrasket over forfordeling av anmeldereksemplar. De andre store forlagene unngår slikt.
Tirsdag ble det kjent gjennom NRKs Kulturnytt at Cappelen Damm satte Dagbladet på svarteliste da forlaget distribuerte anmeldereksemplarer av Lars Saabye Christensens siste bok. Forlaget stoler ikke på at Dagbladet respekterer sperrefrister.
– Provoserende
– Jeg synes det er hårreisende og forstår ikke meningen med at Cappelen forfordeler enkelte aviser og lar andre drive 100-meterssprint i forhold til en såpass oppsiktsvekkende utgivelse som dette, sier litteraturredaktør Fredrik Wandrup i Dagbladet til Journalisten.
Klassekampen, Dagsavisen og NRK fikk anmeldereksemplar av boken før Dagbladet.
– Det synes jeg er veldig provoserende, sier Wandrup.
– Jeg kan ikke huske at vi har blitt plassert i tredjedivisjon på denne måten her, at andre anmeldere enn våre egne har fått bok så langt i forveien.
– Ikke svartelisting
De to andre store forlagene Gyldendal og Aschehoug understrekes at de ikke har svartelister eller forfordeler.
– Det er umulig logikk. Det jeg er vant med er at avisene prinsipielt ikke aksepterer sperrefrister. Stort sett går det greit når vi sender ut bøker. Og så har man en sjelden gang en bombe som alle er ute etter. Da oppstår stresset på denne måten, men det er ingen som tvinges til å anmelde en bok på 24 timer, sier informasjonssjef Bjarne Buset i Gyldendal. Han understreker at forlaget forsøker å behandle alle medier likt.
– Vi forholder oss til de ulike mediene på lik linje når vi sender ut bøker. Er det bøker vi er opptatt av å ha sperrefrist på, forsøker vi å styre det slik at de får bøkene når de er tilgjengelige i bokhandelen, forklarer kommunikasjonssjef Even Råkil i Aschehoug.
Står ved avtaler
Wandrup i Dagbladet forklarer at dersom forlagene ønsker å ha en sperrefrist, så vil avisen forholde seg til det.
– Dette er bare ved noen få utgivelser i løpet av en bokhøst denne problemstillingen oppstår, og da er det de mest spektakulære utgivelsene det gjelder. Da inngår vi en avtale med forlaget om å få manuset tidlig mot å overholde en sperrefrist, forklarer han.
Wandrup understreker samtidig at dersom boken kommer i handelen før sperrefristen er omme, er boken å anse for å være i offentligheten og anmeldelsen settes på trykk.
Glapp selv
Det er ikke nødvendigvis slik at det er redaksjonenes skyld at bokanmeldelsene kommer tidlig ut. Noen ganger er det forlagene selv. Som da Aschehoug skulle gi ut Jo Nesbøs siste bok «Hodejegerne».
– Det er en morsom historie. Boken skulle lanseres mandag 2. juni og så fikk alle journalistene som skulle intervjue Jo bøkene på fredag. På grunn av intern kommunikasjonssvikt ble boken sendt ut på onsdag – dermed sprakk vårt forsøk på å holde igjen. Det var jo vår egen feil, forteller Råkil.
Dermed ble Jo Nesbøs bok anmeldt på torsdag, fem dager før den kom i handel.