Amund Djuve. Foto: Birgit Dannenberg

Øy: – Kunne gjort dette før

Saken har ikke vært moden før nå, mener Djuve.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I dag ble det klart at Dagens Næringsliv beklager overfor finansmannen Arne Fredly etter at avisen insinuerte at han hadde drevet innsidehandel.

Tid

Dagens Næringsliv skal bruke ikke mindre enn en sjettedel av forsiden sin torsdag til å si unnskyld til Fredly. I tillegg til at avisen må betale oppreisning og saksomkostningene til Fredly.

Noe slikt har knapt skjedd i norsk medieindustri.

– Du har jo TV 2 og langrennsløperne. Selv om den ikke gikk så langt i systemet, og TV 2 betalte et høyere beløp, sier generalsekretær Nils E. Øy i Norsk Redaktørforening og legger til:

– Det må bety at det er ting i det de publiserte de ikke hadde dekning for, og da er det jo naturlig at de trekker det tilbake. Selv om de kunne gjort dette før.

Modnet

Sjefredaktør Amund Djuve har siden saken om Fredly sto på trykk i fjor forsvart dekningen. Nå legger han seg flat.

– Hvorfor har det tatt så lang tid før dere gjorde dette?

– Dette har vært en lang og vanskelig sak. Nå har saken modnet, og det var tid for å komme fram til en løsning. Ut fra en helhetsvurdering er vi kommet til at dette er en ryddig løsning.

– Men du sier saken nå har modnet. Betyr det at den ikke var moden da dere satte artikkelen på trykk?

– Nå har vi inngått et forlik, og jeg har ikke tenkt å gå inn i detaljer i saken i dag.

Sitter

Djuve sier at DN vil fortsette å satse på undersøkende og kritisk journalistikk også etter dagens erkjennelse. Men han innrømmer at nesten halvannet år med mange kritiske oppslag i andre medier har påvirket oppfatningen av DN utad.

– Jeg tror denne type konflikter er uheldige.

– Har du vurdert din stilling?

– Det er ingen stilling som er blitt vurdert i denne saken, nei.

Klubbleder Bård Bjerkholt forteller at redaksjonen nettopp er blitt oppdatert om utviklingen i saken idet pressemeldingen er kommet ut.

Stort

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund forteller at det ikke lenger er så uvanlig med unnskyldninger av denne typen i Norge.

– Vi har jo etter hvert fått eksempler på at medier har fått til løsninger utenfor rettsapparatet, og så har brukt betydelig plass på beklagelser. Senest var Røkkes klage på VG og Dagbladet etter oppslagene om han og Mia Gundersen. Da var beklagelsene oppsiktsvekkende store.

Powered by Labrador CMS