Arne Fredly. Foto: Birgit Dannenberg

DN må utlevere trukket Skup-rapport

Arne Fredly driver Dagens Næringsliv fra skanse til skanse i rettsapparatet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Først klaget Fredly DN inn for Pressens Faglige Utvalg og vant en knusende seier i mai i fjor. I juli, på bakgrunn av samme artikkelserie i november og desember 2007, saksøkte han avisen og fem av dens medarbeidere for å ha publisert ærekrenkende og udokumenterte påstander om at han hadde bedrevet ulovlig innsidehandel.

Injuriesaken kommer etter planen opp for Oslo tingrett 20. april. I forbindelse med rettens forberedelser til saken har Fredly nå trukket det lengste strået i to tvister med DN:

Må utlevere rapport

* Den siste avgjørelsen i Fredlys favør kom i slutten av forrige uke. Den oppnevnte dommeren i saken, Espen Lindbøl, gir investoren rett i at DN må utlevere metoderapporten «Rapport fra innsiden» til retten som bevis i saken. I samme kjennelse får Fredly medhold i sitt krav om at retten må nekte DN å framlegge fire dokumenter som bevismateriale i saken.

* Tidligere i forrige uke slo Borgarting lagmannsrett fast at Fredly kan kjøre prosessen mot DN i to omganger. Først en rettssak som avgjør om DN har publisert ærekrenkende opplysninger og deretter en ny rettssak om utmålingen av erstatning og oppreisning. DN mente dette var feil rettspraksis og krevde derfor at retten skulle avvise søksmålet.

Ble trukket tilbake

«Rapport fra innsiden» var knyttet til DNs bidrag til fjorårets Skup-pris og handlet blant annet om arbeidet med Fredly-saken. Kort før Skup-konferansen trakk DN tilbake rapporten, fordi den ifølge avisen inneholdt informasjon som var problematisk i forhold til kildevernet. DN ønsker derfor ikke å utlevere rapporten til Fredly, og hevder at den heller ikke kan betraktes som bevis for noe tema i rettssaken.

Fredly mener at Skup-rapporten har vesentlig betydning som bevis, og at den kan belyse arbeidsmetodene DN har brukt. Han aksepterer en versjon der eventuelle kildesensitive opplysninger er sladdet.

Dommer Lindbøl støtter Fredlys krav og pålegger DN-redaktør Amund Djuve å framlegge rapporten som bevis, eventuelt i en sladdet versjon som ivaretar kildevernet. Pålegget gjelder også oversendelsesmailen og elektronisk kopi av rapporten slik den ble sendt til Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse.

- Vil kunne ha betydning

I tingrettens siste kjennelse heter det:

«Tingretten finner ikke at fremleggelse av SKUP-rapporten kan nektes fordi dokumentet ikke kan antas være relevant som bevis i saken. Av innholdsfortegnelsen fremgår det at dokumentet blant annet inneholder en nærmere beskrivelse av hvordan journalistene gikk frem i sitt arbeide med saken, samt hvilket grunnlagsmateriale de bygget på i artiklene om Fredly som ble publisert. Etter tingrettens vurdering antas at dokumentet i det minste vil kunne ha betydning for rettens faktiske avgjørelsesgrunnlag i saken. Retten viser i den forbindelse til at en beskrivelse av den metode journalistene brukte i arbeidet med artikkelserien om Fredly vil kunne ha betydning som avgjørelsesgrunnlag i saken».

Skup-ledelsen hevdet i fjor vår at alle eksemplarer av rapporten var slettet, ettersom DN trakk sitt bidrag til Skup-prisen.

Dokumenter avvises

Ett av de fire dokumentene tingretten nå avviser som bevis, er en oversikt DN selv har laget over aksjetransaksjoner som er sentrale i avisens omtale av Fredly.

»Noen dokumentasjon i form av handelslogger eller annet bevismateriale som underbygger at transaksjonene har funnet sted, er ikke fremlagt», fastslår dommer Lindbøl.

De tre øvrige dokumentene er ifølge DN notater fra gravejournalistene Knut Gjernes og Bjørn Olav Nordahl om ulike, angivelige mistanker om at Fredly hadde bedrevet innsidehandel. Retten mener dokumentene må tas ut av saken og at «bevis må eventuelt føres ved fremleggelse av de underliggende dokumenter».

DN har frist ut denne uka til å anke Oslo tingretts kjennelse.

Powered by Labrador CMS