– Feil personer dømt for Pearl-drapet

Ifølge rapport er det nå bevist at den antatte hjernen bak 11. september-aksjonene var den som myrdet journalisten Daniel Pearl.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Dem amerikanske reporteren ble kidnappet og seinere halshugget i Pakistan i 2002. Pearls tidligere kollega i Wall Street Journal, Asra Nomani, og professor Barbara Feinman Todd ved Georgetown University har ledet arbeidet med en omfattende rapport om saken, skriver New York Times.

Studenter og ansatte ved universitetets journalistutdanning har deltatt i det mangeårige arbeidet, sammen med International Consortium of Investigative Journalists. Rapporten kritiserer både pakistanske og amerikanske myndigheter for at 14 personer som skal ha vært delaktig i mordet på journalisten, fortsatt er på frifot.

Ble dømt til døden

Ifølge Pearl-prosjektet, som ble publisert torsdag, er feil personer dømt for ugjerningen. Britisk-pakistanske Omar Sheikh og tre andre menn ble funnet skyldig og dømt til døden av en pakistansk rett i 2002. De sitter fortsatt fengslet.

Rapporten hevder at amerikanske tjenestemenn har stått i veien for at den virkelige morderen blir brakt for retten. Den påståtte hjernen bak 11. september-angrepene i 2001, Al-Qaida-toppen Khaled Sheikh Mohammed, skal i 2007 ha fortalt amerikanske etterforskere at han var den som halshugget Pearl. Mohammed sitter i Guantánamo Bay-fengselet, i påvente av rettssaken om 11. september-angrepene.

Sammenliknet blodårer

Pearl-rapporten viser til at FBI har brukt en teknikk kalt årematching til å sammenlikne fotografier av Mohammeds hånd med hånden man ser ta livet av Pearl i det skremmende videoopptaket. Konklusjonen er at Mohammed beviselig er morderen. Så langt har imidlertid amerikanske myndigheter nektet å tiltale ham for handlingen.

«Ved å gjøre det er det fare for at man samtidig avslører den amerikanske strategien for rettssaken mot Mohammed og fire andre for angrepene i New York og Washington 11. september 2001, heter det i rapporten.

Powered by Labrador CMS