Kritiserer journalistlønn

Danmarks kulturminister mener journalistene tjener for godt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Journalistlønningene i Danmark er høye. De danske lønningene er mye høyere enn de er i Sverige, og der gjør mediene det bra, sa kulturminister Uffe Elbæk  under Berlingske fonds mediekonferanse ifølge bransjenettstedet MediaWatch.

Elbæk la til at han ikke har en fastlagt holdning til lønnsnivået, men at det er et tema i den danske mediestøttedebatten.

Kulturministeren mener de høye lønningene kan bidra til å bremse medienes forretningsutvikling.

Blander kortene

Leder i Dansk Journalistforbunds leder Mogens Blicher Bjerregård sier til MediaWatch at Elbæk tar feil om journalistlønningene. Danske journalister har ikke høy lønn, slik kulturministeren påstår, mener han. I tillegg sier han det er feil å trekke lønningene til journalistene inn i debatten om mediestøtten.

– Når en arbeidsgiver betaler lønn til en ansatt i Sverige så skal rundt halvparten av lønnen legges på topp som sosialutgifter. Så svensk lønn skal ganges med halvannen, sammenlignet med den danske. Dessuten har norske journalister langt høyere lønninger enn vi har i Danmark, og der går det jo bedre for mediene, sier Bjerregård til bransjenettstedet.

Har vært tema

Bjerregård, som har vært med på å forfatte den såkalte Dyremose-rapporten om fremtidens mediestøtte i Danmark, reagerer sterkt på at kulturministeren blander journalistlønningene inn i en diskusjon om støtteordningene.

– Det var et tema i utvalget om lønnen skulle spille inn på støtten, men vi var enige om at den ikke skal det, sier Bjerregård til MediaWatch

Han viser til at danske journalister har sakket akterut i lønnsutvikling de siste ti årene. Mens funksjonærers bruttolønn i denne perioden har steget med 42 prosent, har økningen vært 27 prosent for journalister.

Oppsiktsvekkende utspill

I Norge er situasjonen lignende, sier nestleder Thomas Spence i NJ. Han sier at heldigvis trekker verken kulturministeren eller arbeidsgiverne lønnsgapet i tvil.  Den danske kulturministerens utspill har han lite til overs for.

– Det er oppsiktsvekkende at en fersk medieminister debuterer med å kritisere journalistlønningene. Dels fordi han tar feil i sammenligningen med svenske journalister, dels fordi det er meningsløst generelt å karakterisere lønningene i en bransje med varierende overskudd for å være for høye, men først og fremst fordi han uthuler den frie forhandlingsretten ved å trekke partenes evne til å finne fornuftige løsninger i tvil.

Powered by Labrador CMS