Kampanjejournalistikk i Sverige

Redaktører vil redde journalisten Dawit Isaak, som sitter fengslet i Eritrea på åttende året.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I februar tok Expressen initiativ til en kampanje for Dawit Isaak. Den svensk-eritreiske journalisten og dramatikeren har sittet fengslet i Eritrea i mer enn sju år uten lov og dom. Avisa intervjuet samtlige riksdagsrepresentanter om hva de personlig hadde gjort og vil gjøre med saken. Og 26. mars sluttet avisene Aftonbladet, Dagens Nyheter og Svenska Dagbladet seg til kampanjen og ryddet forsidene til kravet om frigivelse.

» Nu lägger vi konkurrensen åt sidan för att tillsammans ge Dawit Isaak vårt stöd.» skrev sjefredaktørene Thorbjörn Larsson (Dagens Nyheter), Thomas Mattsson (Expressen), Lena K Samuelsson (Svenska Dagbladet), samt Jan Helin og Kalle Jungkvist (Aftonbladet) i ett felles opprop.

Underskrifter

De lovet å holde saken varm i spaltene og skriver om Isak og hva det svenske utenriksdepartementet gjør for å få ham fri. Samtidig ba de leserne bidra med sine underskrifter. På Journalistforbundets og avisenes nettsider kan folk gå inn å skrive seg på. Den 4. mai skal redaktørene overlevere navnene til Eritreas ambassade.

Mediekampanjen organiserer også en maratonkveld på Kulturhuset i Stockholm over påske. 40 talere på rad skal snakke ett minutt hver for journalisten, og Teater Involver viser stykket «Isaak».

Bred støtte

Også en rekke presseorganisasjoner står bak mediekampanjen for Isaak. Publicistklubben, Journalistforbundet, Stödkommittén Free Dawit, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Svenske PEN, Reportere uten grenser og Författarförbundet.

Dawit Isaak ble arrestert 23. september 2001 i forbindelse med at den eritreiske regjeringen stengte landets uavhengige aviser. Isaak hadde understreket behovet for demokrati og frihet i landet, i avisa Setit. Isaak kom til Sverige som flyktning i 1987. Han returnerte til Eritrea etter at krigen med Etiopia var slutt. Den siste tida er det kommet urovekkende opplysninger om Isaaks helsetilstand.

Powered by Labrador CMS