NJs Ina Lindahl Nyrud reagerer på vendingen som dukket opp i ferskt høringsnotat om nytt eierskapsregister.
Foto: Marte Vike Arnesen
Offentlighet
– De store mediehusene klarer å omgå dette uansett
Helt meningsløst, mener NJ-advokat om at regjeringen ikke vil gi mediene full tilgang til nytt register.
– Hele meningen med registeret blir borte, advarte SVs Kari Elisabeth Kaski overfor Journalisten denne uka.
Hun reagerte sterkt på at regjeringen nå legger opp til at mediene ikke skal få full tilgang til det nye eierskapsregisteret som skal rulles ut i de kommende månedene.
Register for reelle rettighetshavere er tiltenkt som et viktig verktøy for å avdekke hvem som faktisk kontrollerer selskaper og eiendommer, og blir obligatorisk til neste år.
En samlet finanskomité hadde lagt til grunn at pressen skulle få tilgang til kryssøk i registeret, altså søke på både selskaper og personer, sa Kaski.
Det hadde mediebransjen også, forteller NJ-advokat Ina Lindahl Nyrud.
– Små rammes hardest
– En hel bransje tok for gitt at mediene ville få tilgang til kryssøk. Noe annet betyr å frata et helt sentralt verktøy for journalister, gravejournalister spesielt, sier Nyrud.
Grepet vil også skape splid, siden de store mediehusene med egne utviklingsavdelinger uansett vil kunne hamre løs på den fliken de har, og i praksis utvikle sine egne registre med kryssøkmulighet, sier Nyrud.
– Dermed er det de uavhengige og små mediene som rammes hardest.
I høringsnotatet skriver Finansdepartementet at sammenkoblingen av registre over reelle rettighetshavere på europeisk nivå bygger på at det bare er offentlige myndigheter som kan gjøre søk på fysiske personer. De ser også hen til en EU-domstol-avgjørelse Journalisten tidligere har omtalt.
«På det nåværende tidspunktet er departementet derfor ikke trygg på at det er tilstrekkelig grunnlag for å gi tilgang til samlet uttrekk av register over reelle rettighetshavere, og dermed søkbarhet på fysiske personer, for andre enn offentlige myndigheter», står det i notatet.
Nyrud kontrer med å vise til medienes vaktbikkjefunksjon og evne til å sette søkelys på eierstrukturer som forsøkes holdt skjult:
– Vi mener det som ikke vil være trygt, er at mediene står utenfor.
Brønnøysund: – Vil være raske
Rent teknisk er det mulig å rigge registeret så mediene får full tilgang.
Det bekrefter David Norheim, avdelingsdirektør i Brønnøysundregistrene som er prosjektansvarlig for det nye registeret, overfor Journalisten.
– Vi vil være raske med å få til de løsningene som Finansdepartementet bestemmer seg for, sier Norheim.
SVs Kaski har stilt skriftlig stortingsspørsmål til finansminister Trygve Slagsvold Vedum om problemet. Det er foreløpig ikke besvart.
Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag.