Deeyah Khan (bildet) er med sin nyeste dokumentar «White Right: Meeting The Enemy» i ferd med å pådra seg en sterk liste over priser, nå sist en internasjonal nyhets-Emmypris. Foto: Fuuse Films

Deeyah Khan om hvorfor Emmy-seieren er viktig: – Jeg er glad dette perspektivet anerkjennes

Mener seieren er viktig for debatten.

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Midt i sin personlige glede over Emmy-prisen for høyreekstremistdokumentaren «I møte med fienden», er Deeyah Khan opptatt av å påpeke hvorfor seieren også er viktig for debatten.

– Det er en utrolig ære for meg personlig, og for teamet mitt som jobbet svært hardt med dette prosjektet. Men jeg er også glad for at dette perspektivet blir anerkjent, sier Deeyah Khan til NTB.

– Vi ser en slik polarisering i synspunkter, og at man ikke har lyktes å drøfte og å forstå ståstedet til folk på begge sider. Vi må utvikle måter til å kommunisere respektfullt på, uten å dehumanisere folk vi er uenige med, ellers vil vi aldri bli i stand til å jobbe frem en løsning, sier hun.

Den anerkjente filmskaperen og menneskerettsaktivisten tro rett ut blant demonstrerende høyreekstremister under rallyet i Charlottesville i USA i fjor, som endte med at en motdemonstrant ble drept.

– Jeg ville treffe folk som mener den hvite rase er truet, og at jeg er deres fiende, sier muslimske Khan i begynnelsen av dokumentaren «White Right: Meeting the Enemy», som følger etter «Jihad: A Story of the Others» fra 2015, der hun på tilsvarende vis møtte jihadister.

– Vi må forstå

Nå håper Deeyah Khan at «White Right: Meeting the Enemy» vil fortsette å generere debatt om temaet den tar opp, og bringe ny forståelse, skriver hun i en epost til NTB:

– Vi trenger ikke være enig med folk for å ønske å forstå årsakene til hvorfor de mener som de gjør. Faktisk vil vi ikke kunne motvirke ekstremisme effektivt før vi forstår hva som trekker folk til det.

Da filmskaperen gjestet sin barndomsby Oslo i september for å diskutere «I møte med fienden» i regi av Fritt Ord, uttalte hun seg ifølge Dagsavisen slik om «no platforming»-tanken:

– Snarere enn å ta fra ekstremistene mikrofonen, tror jeg flere av oss må gripe en mikrofon, for nå er tiden inne for at vi tar debatten.

I etterkant av Emmy-pristildelingen kaller Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås hennes grep i filmen for «et intelligent eksempel» på hvordan kommunisere kritisk med ekstremister uten å falle i mikrofonstativfellen.

Ble overrasket

Deeyah Khan ble svært overrasket over at hun stakk av med den internasjonale Emmy-prisen for nyheter og aktualiteter, medgir hun overfor NTB:

– Jeg er så dypt beveget og overrasket. Jeg trodde virkelig ikke jeg ville vinne min andre Emmy-pris. Realiteten er at jeg aldri har gått noen filmskole. Jeg hadde ingen kontakter, ikke noe nettverk, støtte eller muligheter i filmverdenen da jeg begynte å lage dokumentarer – annet enn Fritt Ord, som trodde på meg når ingen andre gjorde det.

– Å stå her i dag gjør meg utrolig ydmyk. Det er rørende, overveldende og meningsfullt for meg. Jeg hadde ingen anelse om at ekstremt hardt arbeid, besluttsomhet, fryktløshet og en dedikasjon til historiene jeg tror på ville plassere meg på dette nivået i den internasjonale filmverdenen, sier Khan, som i dag driver sitt eget produksjonsselskap, Fuuse, fra London.

Nå er Deeyah Khan igang med den første av to planlagte filmer for det britiske fjernsynsselskapet ITV, melder Dagsavisen. Første film skal vises i 2019, men hun vil ikke røpe tema eller om de blir like personlig preget.

Powered by Labrador CMS