- Flere kilder bekrefter rottespising
LESERKOMMENTAR: Veien å gå er en nyansert, redelig og konfronterende journalistikk. Det burde Øgrim hylle, skriver nyhetsredaktør.
Det er interessant – og viktig – at Journalistens redaktør, Helge Øgrim, problematiserer journalistikken rundt østeuropeiske romfolks levekår i Oslo.
Vår nettavis, dittOslo.no, var først ute med historien sist uke, der det blant annet ble gjengitt en historie om at romfolket skal ha spist hunder. Øgrim har helt rett i at historien ikke verifiseres ytterligere utover ruskengeneral Jan Haugers historie – en åpen kilde, som vi anser som troverdig.
Imidlertid får vi også bekreftet fra flere kilder at både rotter, duer og ender har hørt til kostholdet til romfolket. Vi har gjennom de siste årene fått en rekke tips fra våre lesere om romfolk som har grillet både ender og duer i området rundt Vaterland. Politiet bekrefter at de har funnet rester av fugler og rotter. Og da vår journalist var på stedet ble det funnet beinrester fra rotter, noe vi også har bilde av i vår reportasje.
Kirkens Bymisjon (ikke Oslo Bymisjon, som Øgrim skriver) ved Kari Gran bekrefter de elendige levekårene til romfolket. Riktignok har hun ikke grunnlag for å verifisere opplysninger om deres kosthold, men hun forteller at de ikke har husly, ingen sanitærforhold og at de sliter med å finne mat.
Vi har fulgt saken rundt romfolket i en årrekke, og har flere ganger tidligere hatt bildebevis i reportasjer vi har skrevet rundt manglende sanitærforhold for romfolket.
Desperate behov, skaper desperate handlinger, heter det og som Gran selv sier:
«De har ikke et ønske om å gjøre fra seg ute, men det er en nødssituasjon. Når mennesker er i så ekstrem nød må vi reagere.»
Vi støtter Gran i dette, og vil gjerne følge etter Øgrim i å utvide virkelighetsbeskrivelsen av romfolkets levekår i Oslo. Jeg har selv tatt til orde for å forplikte norske myndigheter til å ta humane hensyn der lovverket svikter.
Men for å oppnå diskusjon rundt kjernen i problemet mener vi det blir feil å redusere debatten til hund eller ikke hund, rotte eller ikke rotte.
Selvsagt skal man være forsiktig med å gjengi rykter, og det er en stor fare for stigmatisering, dersom journalistikken stanser ved enkelte skandaleoppslag. Det burde også Øgrim forplikte seg til når han har en lemfeldig omgang med begrepene – sigøynere og romfolk dukker opp i hans leder med ujevne mellomrom.
DittOslo.no var eneste medium denne runden som ble med både Rusken og politiet ut i felt. Skandaleoppslag jo visst, men for oss var det nøye planlagt og ekstremt viktig å ikke stanse journalistikken vår der.
Det som er synd er at Øgrim ikke i større grad gir honnør til – og oppfordrer til – bredere journalistikk rundt den kanskje største pågående humane katastrofen i vår hovedstad. DittOslo har fulgt romfolkets sak i lang tid. Vi er en av få medier som har brakt deres stemme på bane, noe vi også har en ambisjon om å fortsette å gjøre.
Slaget er ikke vunnet i det vi har brakt slumlignende levekår til våre spalter. Ei heller når vi må stenge nettdebatten fordi den flommer over av hatske innlegg, rasistiske utspill og en menneskelig forakt de færreste av oss ville lagt for en dag.
Tvert imot. Vi må fortsette å lage saker, med flere stemmer og synspunkter. Vi må fortsette å bringe politikere på bane, selv om de må ta tak i saker som er så ubehagelige at de nærmest blir fysisk syke, og vi må fortsette å få romfolket selv i tale – de må få en stemme, på lik linje med alle andre som vil ha en kvalifisert mening om deres livssituasjon.
Romfolket har vært jaget og stigmatisert over store deler av Europa i århundrer. De ble i like stor grad utsatt for holocaust, som jøder, funksjonshemmede og homofile. De tre siste er for lengst tatt inn under de moralske vokteres beskyttende vinger. Det er på tide at romfolket får samme behandling.
Det er lite sannsynlig at de får det ved at journalister og redaktører diskuterer hvem som er mest moralske i sin omtale. Ei heller når journalistikken stopper opp ved skandaleoppslag kun brukt for å skape klikkvinnere i det enkelte mediehus.
Veien å gå er en nyansert, redelig og konfronterende journalistikk. Det burde Øgrim hylle.
Hege Bjørnsdatter Braaten er nyhetsredaktør i Lokalavisene Oslo AS/ dittOslo.no