Fra venstre Bente Bjørndal og August Ringvold. Foto: Martin Huseby Jensen

Hevder oppsigelsen var usaklig

DN-ansatte engstelige under kuttene i fjor.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Saksøker Bente Bjørndals advokat, NJ-jurist August Ringvold, antydet i sitt innledningsforedrag under oppsigelsessaken i Oslo tingrett at nedbemanningsprosessen i DN Nye Medier bar preg av urent trav.

I den kronologiske gjennomgangen av prosessen som begynte i august i fjor, kommer det fram at de ansatte, både gjennom redaksjonsklubben og verneombud, var frustrerte og engstelige under nedbemanningen høsten 2009.

Et referat fra styremøte 20. august viser at administrasjonen hadde bestemt seg for at kostnadene måtte reduseres for 2010, og at det forelå en detaljert plan om hvordan dette skulle gjennomføres, blant annet gjennom nedbemanninger.

– Man kan spørre seg hvor gjeldende det påfølgende arbeidet med kostnadskuttene var, sa Ringvold i retten.

Høsten

Styret i DN Nye Medier valgte å støtte administrasjonens plan for å få økonomien på rett kjøl. Tre dager senere ble de ansatte orientert om at selskapet måtte kutte kostnadene, gjennom nedbemanning med inntil sju ansatte. På dette tidspunktet hadde redaksjonen 24,5 ansatte hvorav to redaksjonelle mellomledere.

Advokat Liv Torill Evenrud, som prosederer saken for DN Nye Medier, gjorde i sin innledning det klart at nedbemanning ikke ble vedtatt på dette styremøtet.

– Det ble ikke fattet noen vedtak om nedbemanning på dette tidspunkt. Det ble gitt støtte til administrasjonen om kostnadsreduksjoner.

Brev

Litt over en halv uke etter styremøtet sendte redaktør Ole-Morten Fadnes ut en epost til de redaksjonelle medarbeiderne om endringer i ordningen for avspasering etter helgevakt som følge av nært forestående nedbemanning i redaksjonen.

– Dette skjer før drøftingsmøter med klubben, fremholdt Ringvold i retten.

Fadnes informerte om at interne vaktskifter ikke skulle gjennomføres uten at ledelsen godkjente dette på forhånd. I tillegg fikk de ansatte beskjed om at det ikke ville være mulig å overføre ferie fra 2009 til 2010.

Ringvold mener at eposten fra Fadnes er en rigging av redaksjonen.

– Det er viktig å understreke her at det ikke var truffet beslutning om nedbemanning på dette tidpunkstet. Det er det styret som skal gjøre, og Fadnes har ingen myndighet til det, sa Evenrud.

Kompetanse

Da nedbemanningensarbeidet i DN Nye Medier tok til, ble det gjort klart at ledelsen i rangert rekkefølge prioriterte kompetanse, ansiennitet og sosiale forhold. I alt hadde åtte medarbeidere i redaksjonen kortere fartstid enn Bjørndal, men ble likevel ikke vurdert som mulige overtallige.

Ringvold viste også til en tidligere mellomleder som nå er på «gulvet» som fotojournalist, en stilling som skal ha blitt opprettet under nedbemanningsprosessen. NJ-juristen mente at denne personens lønn var såpass høy at den ville tilsvare to stillinger.

Motparten viste til at det ikke er opp til retten å avgjøre hva slags stillinger bedriften skal ha. Av de åtte mener saksøker at fire hadde spesialstillinger som Bjørndal ikke kan gå inn i. Videre argumenterte Evenrud at de andre fire hadde sterkere kompetanse enn Bjørndal og derfor talte ikke ansienniteten.

Skriftlig

Ringvold fremholdt at Bjørndal først 9. november fikk den skriftlige redegjørelsen for karaktersettingen som redaktørene Ole-Morten Fadnes og Siri Skaalmo utarbeidet. Da hadde Bjørndal vært i to drøftingsmøter, noe Ringvold mente gjorde det vanskelig for henne å imøtegå karakterene.

Ringvold viste videre til at de tillitsvalgte ikke var blitt presentert for kompetansekravene. Advokaten forteller at han også etterlyste poengberegningen for de tre som frivillig hadde tatt sluttpakker, eller forlatt bedriften gjennom oppsigelser. Det han fikk overrasket ham.

– Det som også skjer at det dukker opp et nytt dokument med ny vurdering av Bjørndal. Det fremstår i hvert fall slik. En ting er at poengene er satt opp, men ser vi på samarbeidskompetanse er det avvik. Nå fremstår det som manglende innspill, destruktiv holdning til innspill. Dette avviker fra faksen fra Evenrud, hevdet Ringvold som oppfatter dokumentet som helt nytt og at det fremstår som et klipp- og limdokument.

– Når det er snakk om klipp- og lim er fordi jeg har tatt ut de ansatte som dette ikke gjelder. Altså ansatte med høyere ansiennitet, gjorde advokat Evenrud det klart og viste til at dokumentet var fra 25. september selv om det ikke var datert.

Muntlig

Selv om Bjørndal ikke fikk poengsettingen skriftlig tidligere, mente Evenrud at hun hadde fått mulighet til å imøtegå karakterene de to redaktørene hadde gitt henne.

Evenrud viste til at det ble gjennomført to individuelle drøftingsmøter med Bjørdal hvor hun i det andre møtet nettopp reiste innvendinger mot poengene.

Det er satt av to dager i Oslo tingrett til saken. Journalisten vil følge saken.

Powered by Labrador CMS