Document-redaktør Hans Rustad får flengende kritikk for sin framstilling av Trump-opptøyene og valgresultatet i USA.

Redaktørforeningen oppretter sak mot Hans Rustad

– Har han bidratt til å rettferdiggjøre angrep på reportere, er det helt åpenbart i strid med medlemskap.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Norsk Redaktørforening oppretter sak mot Document-redaktør Hans Rustad, opplyser styreleder Hanna Relling Berg til Journalisten.

Foreningens styre skal vurdere om Rustad har handlet i strid med foreningens formål, etter Rustads kommentar om Trump-opptøyene i Washington D.C. denne uka.

– Har han bidratt til å rettferdiggjøre angrep på reportere, er det helt åpenbart i strid med medlemskap, sier Relling Berg.

– Kan selvfølgelig ikke være medlem

– Hans Rustad fremmer høyreekstremisme og legitimerer fysiske angrep på journalister og kan selvfølgelig ikke være medlem av noe presseforbund, skriver Filter Nyheter-redaktør Harald KlungtveitTwitter fredag morgen.

Han reagerer sterkt på Document-redaktør Rustads ytringer om Trump-supporterne som stormet Kongressen i Washington D.C. denne uka.

I en kommentar publisert samme kveld som opptøyene fant sted, skrev Rustad blant annet at dette var «grasrota som viste sin makt»:

«[...] det eliten ikke har forstått, er at de har sluppet løs en revolusjonær bevegelse. De har stjålet valget fra folket, og dét vil ikke folket finne seg i. Eliten roper alltid på politiet når de skal sette folket på plass. Men det er ikke sikkert politiet er interessert i å bruke rå makt mot mennesker som bare er ute etter å hevde sin rett til sitt eget land», skrev redaktøren.

Journalisten har tidligere omtalt hvordan aggresjon mot journalister og media var en del av stemningen i USAs hovedstad under bråket onsdag kveld.

Sak for styret

Det var i et Facebook-innlegg fra Klungtveit på torsdag at han først tok til orde for at Rustad måtte fjernes som medlem av Norsk Redaktørforening,

Utspillet fikk i kommentarfeltet støtte fra blant andre Dagsavisen-kommentator Hege Ulstein og Frithjof Jacobsen, politisk redaktør i Dagens Næringsliv.

Generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening påpekte i samme kommentarfelt at å «sparke ut» et medlem er noe styret i foreningen må ta stilling til, på grunnlag av vedtektene.

Og nå blir saken nettopp en sak for styret, bekrefter styreleder Relling Berg.

– Det er all grunn til å stille spørsmål ved om han bidrar til å legitimere angrep på journalister. Det vil åpenbart være i strid med foreningens formål. Nå skal generalsekretæren forberede en sak til styret. Der vil Rustad få all anledning til å svare for seg, etter vanlig prosedyre for slike saker, sier Relling Berg.

- Trenger å ha en diskusjon

Styrelederen legger til:

– Det er viktig å få fram er at det er helt i orden å kritisere enkeltmedier eller -saker. Men å gjøre mediene og journalister som gruppe til fiender av samfunnet er svært alvorlig, og er med på å undergrave tilliten til demokratiet.

Ifølge vedtektene er redaktørforeningens overordnende mål «å sikre full informasjons- og ytringsfrihet for alle, og gode rammevilkår for frie medier».

Relling Berg understreker at hun ser alvorlig på saken.

– Rustad utfordrer medlemskriteriene og forståelsen av hva det vil si å være medlem. Dette trenger vi å ha en diskusjon om. Hvor går grensene for hva et medlem kan bidra til? Vi har ikke konkludert, men vi mener det her er grunn til diskusjon. Om noen direkte eller indirekte støtter angrep på journalister, er det svært alvorlig.

– Vil signalisere forakt

Til egen avis har Rustad uttalt at det vil være en stor feil hvis Document kastes ut fra foreningen.

– Da vil de signalisere at de har like stor forakt for alle de menneskene i Norge som liker Trump. Og de er ganske mange, sier han til Document.

Om kritikken fra Klungtveit med flere, sier Rustad at heksejakten er i gang:

– Det er forstemmende at det er de samme tonene som kommer fra så godt som samtlige som deltar i norsk offentlighet. Det synes ikke å streife dem at man trenger folk som forstår Trumps Amerika.

– Den norske eliten har adoptert cancel-kulturen, no-platforming-kulturen. Den synes å passe dem veldig bra. Men de har et lite problem: hva gjør vi med alle de uforbederlige? De har jo blitt mange flere, men det ønsker de ikke å snakke om. De vil ikke høre om at det kan ha foregått en massiv valgsvindel, for da kan det bli vanskelig å opprettholde forakten for underklassen, forakten for folket; de som støtter Trump.

Journalisten har hittil ikke fått kommentar fra Rustad om saken.

Kan bli ekstraordinær styresak

Generalsekretær Arne Jensen sier til Journalisten at det er vanskelig å si nøyaktig når saken kommer til å bli behandlet av styret.

– Det er to faktorer som styrer dét, først skal saken forberedes ordentlig og Rustad få anledning til å kommentere spørsmålene jeg har tenkt å dra opp for styret. Så skal det finnes et tidspunkt der styret har anledning til å samles, sier Jensen.

Første ordinære styremøte i 2021 er satt opp til 16. februar.

– Men det er mulig denne saken skal behandles før den tid, sier Jensen.

– Har foreningen tidligere behandlet noen saker dette kan sammenlignes med?

– Nei, iallfall ikke i min tid har vi hatt noe som ligner på dette.

Powered by Labrador CMS