Det er avslag på innsyn som trenger en saklig begrunnelse, ikke innsynskrav, sier Sindre Granly Meldalen.

– Veldig uheldig at det å be om innsyn mistenkeliggjøres

Alle som ønsker kan be om innsyn i akkurat hva de vil, sier presseforbundet etter bekymringsmelding. 

Publisert Sist oppdatert
Lesetid: 1 min

Tidligere denne måneden omtalte Journalisten frilansarbeidet til Kystverket-ansatt Jan Olsen.

Olsen er tidligere SV-ordfører i Nordkapp kommune, men er nå seniorrådgiver i Kystverket, samtidig som han over tid har levert artikler til avisa Ságat på frilansbasis – også om konfliktsaker han stod midt i som ordfører.

Uproblematisk, mener både Ságat-redaktøren og Olsen selv.

Etter et innsynskrav fra Olsen til det interkommunale selskapet Nordkappregionene Havn, og en påfølgende avslagsklage til statsforvalteren, ble det sendt et bekymringsbrev fra havnefogden til Olsens arbeidsgiver i september.

Olsen mener meldingen er et forsøk på å hindre innsyn, og at det diskrediterer han. Havnefogden sa seg ferdig med saken da Journalisten tok kontakt, og hadde ingen flere merknader.

Uheldig

Jurist og rådgiver i Norsk Presseforbund, Sindre Granly Meldalene, uttaler til Journalisten at å be om innsyn er en rettighet som følger av Grunnloven, og er ansett som en del av ytringsfriheten.

– Det er etter vårt syns veldig uheldig at det å be om innsyn mistenkeliggjøres.

Innsynskrav trenger heller ikke være saklig begrunnet, og alle som ønsker kan be om innsyns i akkurat hva de vil, uten at man må opplyse om hvorfor, fortsetter Meldalen:

– Det er avslag på innsyn som trenger en saklig begrunnelse. Dette følger direkte av offentlighetsloven, og burde være svært godt kjent for alle offentlige organer. 

Kompromissløs

Det er også helt lovlig å be om innsyn anonymt, som er en en viktig rettighet, blant annet for å slippe eventuelle represalier, sier Meldalen.

– Det finnes dessverre også ganske ferske eksempler på at forståelsen for at en kan kreve innsyn anonymt og uten begrunnelse ikke nødvendigvis er så stor blant alle, sier han og viser til saken i Glåmdalen om en ordfører som kalte en som krevde innsyn anonymt for feig og svak.

Leder i NJ Frilans, Audun Hasvik, sier til Journalisten at han er kompromissløs når det gjelder retten til innsyn: 

–  Alle har rett på innsyn. Om man ber om innsyn i kraft av å være journalist, privatperson eller ansatt. Når det gjelder bekymringsmeldingen som ble sendt, er det for meg uforståelig. De får lære seg lovverket, etter min mening, sier Hasvik. 

Han understreker imidlertid at alle som oppgir at de er journalister, bør ha en åpen agenda og operere i henhold til presseetikken.  

Powered by Labrador CMS