Mecom ute av Tyskland

BERLIN (Journalisten): Det tyske mediehuset M. DuMont Schauberg kjøpte i dag Mecoms tyske aviser.

Publisert   Sist oppdatert

Både kjøper og selger har holdt kortene usedvanlig tett til brystet, men nå er salget klart. Fredag antok man at DuMont ville overta avisene for 165 millioner euro, men Financial Times skriver i kveld at man fikk tilslaget for 152 millioner.

Det tyske mediehuset DuMont overtar Berliner Verlag som utgir dagsavisene Berliner Zeitung og Kurier, ukeavisen Berliner Abendblatt og bymagasinet Tip, som kommer ut hver 14. dag. Kjøpet omfatter også dagsavisen Hamburger Morgenpost.

Mediehuset M. DuMont Schauberg i Köln blir nå Tysklands tredje største avisutgiver. Fra før omfatter DuMont avisene Kölner Stadtanzeiger, die Mitteldeutsche Zeitung og Kölner Express. DuMont er dessuten majoritetseier i Frankfurter Rundschau, og kontrollerer dermed betydelige regionaviser i stormetropolene Frankfurt, Berlin og Hamburg.

Lettelse i Berlin og Hamburg

Både i Berlin og Hamburg er det en klar lettelse å spore etter at salget til DuMont ble formelt kjent ved middagstider i dag. Konserntillitsvalgt Renate Gensch i holdingselskapet Deutsche Mediengruppe sier at avisene trenger en ekte forlegger og utgiver, og at de nå har fått det. Hun understreker imidlertid at salget innebærer både sjanser og risikoer.

– Vi håper at det nå legges en langsiktig engasjement og investeringsplan, sier Gensch som viser til at det er fjerde gang Berliner Verlag skifter eier og sjuende gang Hamburger Morgenpost selges.

Frykter nye oppsigelser

– Det har vært mye snakk om synergieffekter mellom Berlin og Frankfurt. Frykter du nye runder oppsigelser?

– Vi forventer at vi blir innpasset i den overordnede forlagsstruktur i Köln. Vi frykter selvsagt at nærmere samarbeid og synergieffekter mellom regionavisene Frankfurt Rundschau og Berlin Zeitung og mellom tabloidene Express, Kurier og Morgenpost, men forutsetter at tilpasninger her skjer i samarbeid med de ansatte, sier Renate Gensch.

Glad for å bli kvitt Montgomery

Tilsvarende optimisme gjør seg gjeldende i Hamburg. Visekonserntillitsvalgt Holger Artus i sier at Fellesklubben ser optimistisk på framtiden.

– Vi er glad for at vi er kvitt Montgomery. Ingen avisutgiver har hittil greid å gjøre seg så upopulær blant de ansatte som han, sier Artus som råder Montgomery til å trekke til seg alle ti fingre fra det internasjonale avismarkedet.

Ansatte beholder jobbene

Overgangen til DuMont innebærer at samtlige 900 ansatte i Berlin og Hamburg beholder sine stillinger og sine arbeidskontrakter. Salget innebærer utelukkende et eierskifte. Alle bedriftskontrakter, arbeidskontrakter og tariffavtaler gjelder som før.