Chul Christian Aamodt ønsker at mediene skal presentere noe mer fra årsregnskapene enn det som enkelt kan hentes fra Proff.no.

DEBATT:

Ebitda vs. driftsresultat

Som investor etterlyser jeg journalistikk som gir mer innsikt i selskapene enn det jeg selv med to tastetrykk kan hente ut fra Proff.no.

Publisert
  • Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentens egne synspunkter.

Ordinær generalforsamling skal holdes innen seks måneder etter utgangen av hvert regnskapsår. Årsregnskapet skal behandles og godkjennes på selskapets ordinære generalforsamling. Alle innsendingspliktige virksomheter skal sende komplett årsregnskap til Regnskapsregisteret senest 31. juli.

Når årsregnskapet er godkjent og sendt inn, blir det tilgjengelig blant annet på Proff.no.

Gjennom sommeren rapporterer mediene ofte fra årsregnskapet til relevante selskaper. Journalisten ber gjerne også om en utfyllende kommentar fra daglig leder eller styreleder.

Når Medier24 og Journalisten skriver om resultatene til de store mediekonsernene, er det ofte ebitda som har fokus. Dette fordi det er ebitda de store mediekonsernene rapporterer på. Fordi eiere, investorer og bankinstitusjoner fokuserer på ebitda. 

Fakta om Chul Christian Aamodt

Chul Christian Aamodt er partner i Metrics Venture. Investeringsselskapet har som mål å investere 30 millioner i vekstselskaper de neste tre årene.

De tre partnerne i Metrics Venture eier 21,1 prosent av Europower.

Aamodt var med på å finansiere opp Medier24 i tidlig fase før han solgte seg ut, og han var med på å finansiere og bygge enerWE før selskapet i 2021 fusjonerte med Europower som har DN Media Group som hovedeier.

Han sitter i flere styrer i næringslivet, og han har en 20 prosent stilling som entrepreneur in residence på Handelshøyskolen BI. I Europower har han rollen som kommersiell leder.

Ebitda står for «Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation, and Amortization». Det er et økonomisk mål som viser et selskaps inntjening før renter, skatter, avskrivninger og nedskrivninger. På norsk kan det oversettes til «driftsresultat før renter, skatt, avskrivninger og nedskrivninger». Ebitda brukes ofte til å vurdere selskapets lønnsomhet og driftseffektivitet uten å ta hensyn til finansiering og regnskapsmessige avskrivninger.

For de mindre enkeltpublikasjonene rapporter mediene ofte kun på nøkkeltallene man med to tastetrykk selv kan hente ut fra Proff.no. Da har artiklene begrenset verdi for oss som investerer i bransjen. Vi ønsker oss også informasjon om ebitda. 

Eksempelvis meldte Medier24 nylig at Europower endte med underskudd i 2023. Det er korrekt. 

Årsresultatet til Europower AS i 2023.

Samtidig fikk ikke leseren informasjon om at Europower hadde over en halv million i positiv ebitda. 

Jeg tror de færreste mediene, med unntak av de rendyrkede avisene innen økonomi og finans har et bevisst forhold til forskjellen mellom driftsresultat vs. ebitda. 

Jeg nevner Medier24 kun som et eksempel. Det kunne like gjerne vært Journalisten eller Europower, der jeg selv har investert og sitter som en del av ledelsen. 

Anders Lie Brenna, tidligere kollega og nå redaktør hos vår konkurrent EnergiWatch pleide å si at han intervjuet tall. Det er en god beskrivelse når det gjelder regnskap. Det er på samme måte med mennesker, som med tall. Svaret du får avhenger av hvilket menneske eller hvilket tall du intervjuer. 

Og det er dette som gjør journalistikk så unikt. Journalist og redaktør kan velge hvilke tall man ønsker å intervjue, og hvilken informasjon man ønsker å gi til leseren. Både når det gjelder økonomi, finans og alt annet mellom himmel og jord. 

Et godt redaksjonelt valg, er å gi leserne noe mer enn bare det som står på Proff.no. Det skal ikke så mye til. Hvis jeg også får ebitda-tallet, har jeg som investor fått den lille ekstraopplysningen jeg trenger for å vurdere om jeg skal ta initiativ til å gjøre noe interessant. 

Hvis jeg i tillegg får en benchmark med andre selskaper i samme kategori kan det påvirke salg av aksjer eller nye investeringer.

Powered by Labrador CMS