Medietilsynet kaster Helgelands Blad ut av pressestøtteordningen. Arkivfoto Journalisten

Kaster avis ut av pressestøtten

Krever tilbake 1,5 millioner kroner fra Helgelands Blad. 

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Medietilsynet kaster Helgelands Blad ut av pressestøtteordningen i tre år og krever tilbakebetalt 1,5 millioner kroner. Det framgår av et ferskt vedtak fra tilsynet.

Utbytteforbud

Dermed følger de opp varslet de sendte i fjor vår. Medietilsynet mener avisen har omgått forbudet mot å ta ut utbytte. Det har skjedd ved at et annet selskap enn mottakeren av støtten har solgt annonsesider i avisen:

«Av fakturert pris har Helgelands Blad AS beholdt 75 prosent i provisjon, mens de resterende 25 prosent betales til Helgelands Blad Drift AS. Oppgjøret for driftsselskapets andel av annonseinntektene inngår i et pro et contra-oppgjøret (sic) som skjer i henhold til driftsavtalene mellom selskapene,» heter det i vedtaket fra Medietilsynet.

Helgelands Blad har hele veien hevdet at det ikke er riktig at avisen ikke oppfyller kravene for tilskudd. De viser blant annet til at ulike avtaler er utarbeidet i samarbeid med revisjonsfirma og at de må sees i sammenheng. 

I et tilsvar skrev avisen i fjor at de mente Medietilsynet hadde fattet varselsvedtaket på feil grunnlag. 

Helgelands Blad Drift mottok i perioden 2005 til 2011 4,9 millioner kroner i pressestøtte. Men fordi Medietilsynet har kommet til at kravet for å tilbakebetale beløp mottatt før 2009 er foreldet, nøyer tilsynet seg med å kreve tilbake 1.551.500 kroner i pressestøtte.

Medietilsynet mener vedtaket ikke skaper fare for at avisen kan bli nedlagt.

Anker sannsynligvis

Ansvarlig redaktør og daglig leder Einar Mørch i Helgelands Blad mottok vedtaket for få timer siden.

– Vi er skuffet over avgjørelsen, men må få tid til å sette oss inn i begrunnelsen for vedtaket, sier Mørch.

Han sier avgjørelsen sannsynligvis blir klaget inn til Kulturdepartementet, som er ankeinstans. 

– Det er opp til styret som må ha et møte for å ta stilling til hva vi skal gjøre videre. Jeg ser for meg at vi kommer til å anke, men det må styret avgjøre. 

Tor Erik Engebretsen, direktør for tilskudd og utredning i Medietilsynet, besvarte ikke Journalistens henvendelser mandag. 

Powered by Labrador CMS