Stemmen fra Murmansk er borte

MINNEORD: NRKs mangeårige kontaktmedarbeider i Russland, Elena Larionova, er død, 59 år gammel. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Elena Larionova døde i St. Petersburg søndag 6. juli. Etter å ha kjempet mot kreftsykdommen i flere år var det nå slutt. Vi som kjente henne og hadde kontakt med henne så at helsen ikke var slik den skulle være. Men Elena lot ikke sykdommen hindre henne i å gjøre det hun brant for, nemlig å være journalist og å hjelpe kolleger i Norden og i hjemlandet. Det holdt hun på med helt til det siste.

Elena var en av journalistene som allerede i begynnelsen av 1990-tallet kom til NRK Finnmark som praktikant. Hun kunne litt norsk allerede den gangen og utviklet etter hvert norskkunnskapene til å bli så gode at hun kunne delta i radiosendingene som «stemmen fra Murmansk». Som brobygger har hun vært viktig for vestlige journalisters forståelse av Russland. Samtidig har hun sørget for at en hel generasjon russiske journalister har fått innsikt i nordiske forhold og vestlig journalistikk. Hennes engasjement i Barents Press International har vært utrettelig helt siden nettverket ble etablert i 1995.

I 2008 fikk Larionova presseprisen for ytringsfrihet i Russland av stiftelsen Fritt Ord i Oslo og Zeit-Stiftung i Hamburg. Prisen er en anerkjennelse av arbeid for å styrke journalisters uavhengige rolle.

Som NRKs kontaktmedarbeider har hun sørget for å formidle tips og bidratt til dekning av saker fra Nordvest-Russland. Mange NRK-medarbeidere har hatt glede av hennes forslag til saker og ikke minst all den praktiske hjelpen hun stilte opp med når de russiske forholdene ble vanskelige.

Det er et tap for mange at stemmen fra Murmansk nå er borte. Vi er mange som savner Elena og lyser fred over hennes minne.

Powered by Labrador CMS