Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Annonse
Bare to arbeidsdager etter fristen for å søke om sluttpakke i Dagsavisen ble tre av avisens veteraner sendt på dør. Ifølge tipser skal det ha skjedd veldig brått. Klubbleder Espen Hågensen Rusdal ble tatt litt på senga.
– Klart det gikk veldig fort. Det ble brått og føltes litt voldsomt. Dagsavisen ser det som naturlig at folkene gir seg med en gang, sier han.
Han synes det går i veldig høyt tempo og at det ikke gis nok informasjon. Mange medlemmer spør og graver om hva som skjer, men Rusdal har få svar å gi. Klubben visste ikke hvem det var som måtte forsvinne ut døren så tidlig, selv om de hadde noen indikasjoner.
De tre som forsvinner har alle arbeidet i Dagsavisen i mer enn 20 år. At de nå forsvinner synes Rusdal er trist.
– De har vært pilarer i avisen og har gått gjennom omstilling mange ganger før. Det er veldig trist, sier han.
Best å ta av plasteret kjapt
Else Gro Ommundsen er én av dem som forlot Dagsavisens redaksjon for siste gang på tirsdag. Hun har jobbet for avisen i mer enn 21 år. En god porsjon av livet som er brukt i mediehusets lokaler, enten det var på Hasle, i Møllergata, på Sehesteds plass eller i Grubbegata.
– Det var et sjokk å måtte gå med en gang, men det var også deilig. Jeg håpet på at det ville bli sånn. Det er greit at plasteret rives rett av, sier hun. Hva hun skal nå er i det blå. Først skal varmen i Oslo nytes.
Klubbleder Rusdal forteller at det nok ikke er slik at alle ansatte har fått med seg hvem som slutter. Blant annet fordi noen av dem jobber i sporten. Og da er de ikke nødvendigvis på kontoret i ordinær arbeidstid på grunn av kvelds- og helgearbeid.
Annonse
Var innstilt på å gå
Sportsjournalist Tor Kise Karlsen slutter også. I over 25 år har han arbeidet i avisen. Karlsen er egentlig akkreditert til OL i Rio i sommer og hans opprinnelige plan var å få med seg VM i Lahti vinteren neste år, før han gikk av med AFP.
– Jeg synes det gikk fort, men så hadde jeg tenkt å gå av neste år. I stedet for at jeg skal stå på ansiennitet mener jeg det er bedre at jeg trer tilbake slik at de yngre i redaksjonen står tryggere. Det stod om tre måneder, det betyr ikke all verden, sier han.
Dessuten skal redaksjonen legges om, noe som betyr endringer på sporten som ikke frister ham. OL i Rio ser han på TV. Karlsen var der under fotball-VM og har ikke tenkt å dra tilbake til OL.
Går med tungt hjerte
– Det er klart det er trist. Akkurat nå i dag (onsdag journ.anm.) føles det som en avspaseringsdag, og med dette været er det som om det var ferie. Om noen uker kommer jeg nok til å savne jobben, men som sportsjournalist har jeg opplevd gullalderen i norsk idrett gjennom 1990-tallet. Det er en tid som ikke kommer tilbake, sier Karlsen.
Han var lenge innstilt på å gå av og sier søknaden om sluttpakke ble levert til ledelsen kort tid etter at tilbudet ble åpnet.
Etter 17 år i avisen ser Sissel Visted fremover. Hun har formelt ikke sluttet ennå, først må AFP-løsningen avklares. I mellomtiden har hun gått ut i ferie. Journalisten forteller at Dagsavisen er avisen i hennes hjerte. Hun begynte i 1999 etter å ha jobbet i flere år i Klassekampen.
Det kan være hun må tilbake på jobb, litt avhengig av hvordan kombinasjonen sluttpakke og AFP løser seg.
– Etter samtaler med tredjepart så jeg at det ikke var så ille for økonomien å takke ja til en pakke. Og så tenker jeg at tiden er inne for å forlate skipet og slippe unge krefter til. Det er med et tungt hjerte, sier hun.
Annonse
Tilbud om å gå på dagen
Publisher Eirik Hoff Lysholm sier til Journalisten at alt ennå ikke er på plass i en kompleks prosess. Derfor kan han heller ikke kommentere hvordan framdriften er.
– At flere ansatte forlot avisen denne uken var en del av sluttpakketilbudet. Dersom de ønsket det skulle de få lov til å gå på dagen, og det er flere som har ønsket det. Det er aldri hyggelig å se flinke kolleger går ut døren for siste gang.