Facebook har slettet stats=ministerens Facebook-kritiske post

Fikk ligge ute i fire timer og oppnådde voldsom støtte blant brukerne i det sosiale samfunnet. Flere tusen delte statusen hennes.

Publisert Sist oppdatert

I morgentimene fredag publiserte statsminister Erna Solberg en post med Nick Uts historiske fotografi fra Vietnam-krigen. I posten var hun kritisk mot Facebook og skrev blant annet at:

«Jeg setter pris på arbeidet Facebook og andre medier gjør for å stoppe bilder og innhold som viser overgrep og vold. Det er viktig at vi alle bidrar til å bekjempe vold og overgrep mot barn. Men Facebook tråkker feil når de sensurerer slike bilder. Det bidrar til å bremse ytringsfriheten.»

Hun fortsetter: «Jeg sier ja til en sunn, åpen og fri debatt – på nettet og der vi ellers ferdes. Men jeg sier nei til denne formen for sensur.»

– Redigerer vår felles historie

Statsministerens politiske rådgiver Hans Christian Kaurin Hansson forteller etter å ha ankommet Trondheim at oppdateringen var slettet mens de var i luften på vei til byen.

– Det var ingen forvarsler eller meldinger fra Facebook, sier han til Journalisten.

Han forteller at det ingen av de som administrerer Facebook-siden som er blitt sperret ute. Det ser heller ikke ut til at noen av disse måtte gå god for at de ikke hadde andre støtende bilder på sine private Facebook-konti, slik tilfellet var med flere andre brukere deriblant Sven Egil Omdal og Journalistens medarbeidere.

– Det er høyst beklagelig at Facebook har fjernet en post fra min Facebook-side, skriver statsministeren i en uttalelse.

– Det de gjør ved å fjerne bilder av denne typen, uansett gode hensikter, er å redigere vår felles historie. Jeg ønsker at barn i vår tid også skal få mulighet til å se og lære av historiske feil og hendelser. Det er viktig. 

Hun skriver videre at hun håper Facebook nå vil benytte anledningen til å gå gjennom sine retningslinjer for å slette, og tar ansvar som et stort selskap som forvalter en bred kommunikasjonsplattform.

Forsøker å finne balanse

Journalisten har stilt spørsmål til Facebooks talsperson i Norden, Peter Münster, og PR-selskapet Spotlight i Stockholm som håndterer alle mediehenvendelser fra nordiske medier. Vi spør om de er klar over at statsministerens post er slettet og hvorfor også teksten er fjernet fra statsministerens Facebook-side.

Svaret som kommer per epost er standardisert og ikke ulikt svaret Dagens Næringsliv mottok tidligere på fredag. De svarer ikke på hvorfor teksten er fjernet.

Vi gjengir svaret i sin helhet her:

«While we recognize that this photo is iconic, it’s difficult to create a distinction between allowing a photograph of a nude child in one instance and not others. We try to find the right balance between enabling people to express themselves while maintaining a safe and respectful experience for our global community. Our solutions won’t always be perfect, but we will continue to try to improve our policies and the ways in which we apply them.»

I eposten fra Spotlight-PR står det at dette sitatet skal tillegges en talsperson for Facebook. Vi vet ikke hvem som har utarbeidet svaret. Om det er én person eller flere. E-posten er signert av en av byråets rådgivere.