Pressens Faglige Utvalg behandlet klagen mot Filter Nyheter på onsdagens møte i Pressens hus.
Foto: Marte Vike Arnesen
Filter Nyheter frikjent av PFU for identifisering
Gikk fri etter omtale av høyreekstremt supportermiljø.
Filter Nyheter identifiserte mannen med bilde, navn og omtalte ham som nazist i artikkelen «Nazi-hilsener, ‘sotrør’ og drapstrusler: Supporterne Vålerenga ikke klarer å kvitte seg med».
Dette resulterte i en PFU-klage fra den omtalte. Men da Pressens Faglige Utvalg behandlet saken denne uken, var konklusjonen fra utvalget at det er i tråd med pressens oppdrag å identifisere hvem som er en del av de høyreekstreme miljøene.
Klagen ble behandlet som en lukket sak.
Omtalt som nazist
Filter Nyheter-artikkelen ble publisert i mars i år, og var illustrert med en bildemontasje. Ett av bildene viste en mann foran et nazi-flagg. I artikkelen stod det blant annet:
«Kjent fra nynazistmiljøer og dømt for rasistisk vold: Ikke alle referansene til nazisme kan forklares som tomme provokasjoner». Videre ble mannen identifisert med fullt navn og omtalt som «mangeårig nazist».
Den omtalte mannen, som klaget via sin advokat, argumenterte for at identifiseringen var et brud på Vær varsom-plakatens punkt 4.7 om identifisering. Det ble videre pekt på at han er en ukjent person for folk flest, inkludert i «Vål’enga-miljøet».
Offentlighetens behov for å få et navn og et bilde på ham synes å være svært lite tilstedeværende, argumenterte klagers advokat. Det ble også trukket fram at dommen for rasistisk motivert vold ligger nesten syv år tilbake i tid.
Kritisk søkelys
PFU konkluderte imidlertid med at Filter Nyheter ikke har brutt god presseskikk.
I sin uttalelse skriver utvalget:
«Pressens Faglige Utvalg (PFU) kan se at omtalen og identifiseringen av klager oppleves belastende. Vær Varsom-plakatens (VVP) 4.7 pålegger mediene å være varsomme med å bruke navn og bilde på personer som omtales i forbindelse med klanderverdige eller straffbare forhold. Den presseetiske vurderingen er derfor om offentligheten har et behov for å vite hvem personen er, og om dette behovet veier tyngre enn belastningen det utgjør for vedkommende å bli identifisert.
Slik PFU ser det, er det i tråd med medienes oppdrag å rette et kritisk søkelys på de omtalte miljøene. Det er også i offentlighetens interesse å få vite hvilke personer som er sentrale pådrivere i slike miljøer. I dette tilfellet mener utvalget at Filter Nyheter har godtgjort at klager er en slik sentral person. Utvalget viser også til bilder klager har lagt ut av seg selv på nettet, samt at han er dømt for rasistisk motivert vold.»