Finn Våga er klubbleder i Stavanger Aftenblad.

Annonseras gir nye kutt

Aftenbladet kutter 50 millioner kroner. Klubblederen frykter avisen hakker løs på grunnfjellet sitt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

De ansatte i Stavanger Aftenblad ble orientert om den dramatiske utviklingen på et allmøte i dag. Årsaken er at annonseinntektene har fortsatt å stupe i januar og hittil i februar. Torsdag var det styremøte i Aftenbladet. Der ble det vedtatt å gjennomføre nok en hestekur, bare kort tid etter den forrige på 40 millioner kroner.

– Annonseinntektene er lavere enn budsjettert, og det betyr at vi må redusere kostnadene ytterligere. Til neste styremøte i slutten av mars skal vi legge fram en plan for kutt i størrelsesorden 50 millioner kroner, sier direktør Hans Abrahamsen til egen avis.

– Svært dramatisk

Leder av redaksjonsklubben, Finn Våga, har vært tillitsvalgt i Aftenbladet siden tidlig på 1990-tallet. Han slår fast at dagens situasjon er den mest dramatiske han har opplevd i avisen.

Våga oppsummerer situasjonen slik overfor Journalisten.no:

– Det verste er hvis dette bare er begynnelsen, den første av flere kuttrunder. Det er det jeg frykter mest. Og selvfølgelig frykter jeg at Aftenbladet skal bli så nedpint at vi ikke lenger vil være i stand til å levere de produktene som et moderne og framtidsrettet mediehus bør levere.

Redaksjonen rammes

Våga er forberedt på at et kutt på 50 millioner kroner vil innebære en vesentlig nedbemanning, og at redaksjonen må ta rundt halvparten av kuttene. Redaksjonen ble nylig nedbemannet med om lag 15 årsverk. Det inkluderer studiepermisjoner, sluttpakker og avtalefestet pensjon (Afp) med gavepensjon, i forbindelse med kuttrunden på 40 millioner kroner som ble vedtatt før jul. I alt ble drøyt 50 personer berørt av kuttene i Aftenbladet.

– 50 millioner kroner vil si rundt 60 nye årsverk i hele bedriften. Men det skal jo gjennomføres andre kuttiltak, så jeg håper at det ikke blir snakk om så mange årsverk .Vi er nede på grunnfjellet, og ytterligere kutt vil bety at vi hakker løs på fjellet til det smuldrer opp. Men vi snakker om en betydelig nedbemanning i redaksjonen, hvis man ikke får til en del frivillig avgang.

Venter press på eldre

Våga er forberedt på at den nye kuttrunden vil øke presset på eldre medarbeidere i Aftenbladet. Ordningen med avtalefestet pensjon (Afp) med gavepensjon, som ble vedtatt i kuttrunden før jul, gjelder alle som enten er i Afp-alder på 62 år eller som når den innen utgangen av 2011.

– Hvordan akter klubben å skjerme eldre medarbeidere som ikke ønsker å gå av med Afp?

– Vi har sagt at folk står helt fritt til å ta Afp. På den annen side er dette en historisk mulighet, hvis man ut fra et økonomisk hensyn skulle vurdere Afp. Jeg tror ikke et så romslig tilbud kommer tilbake, og Afp-ordningen er under politisk press.

Dyr multimedieavdeling

– Gjelder innsparingene multimedieavdelingen?

– Ja. Det er riktig å si at multimedieavdelingen har brukt enormt mye penger. Det har vært en villet, men kostbar satsing. Det er en investering som er utrolig ressurskrevende, både når det gjelder penger og folk. Jeg tror den avdelingen vil merke kuttene ganske brutalt, sier Finn Våga.

Powered by Labrador CMS