Hevder eiere brøt avtale- og lovverk

Lederen av redaksjonsklubben i Fiskeribladet, Lisbeth Ivetorp, mener eierne har brutt både hovedavtalen, aksjeloven og arbeidsmiljøloven.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Styrene i Fiskeribladet og Fiskaren vedtok mandag å innlede forhandlinger om en sammenslåing av de to utgiverselskapene, med virkning fra 1. januar 2008.

Planen går ut på å inngå en fusjonsavtale, som skal munne ut i utgivelse av en felles tredagers avis i løpet av andre kvartal neste år. Det er delte reaksjoner i de to avisene.

Ikke informert

Leder av redaksjonsklubben i Fiskeribladet, Lisbeth Ivetorp, er lite imponert over eiernes framgangsmåte i saken. Vedtaket om forhandlinger med eierne av Fiskaren kom svært overraskende på de 17 ansatte i Fiskeribladet, blant dem åtte journalister.

– Verken tillitsvalgte eller øvrige ansatte er informert underveis, og det er heller ikke ansattes styrerepresentant. Men deler av styret må ha vært involvert. Vi oppfatter at det har skjedd brudd på både hovedavtalen, aksjeloven og arbeidsmiljøloven, og har derfor søkt råd hos NJ om hva vi skal gjøre videre. Prosessen skaper stor frykt for arbeidsplassene, og vi har friskt i minne det som skjedde da Nordlandsposten og Nordlands Framtid ble slått sammen. Vi ønsker ingen reprise på den saken, sier Ivetorp.

NJ-klubben har sendt styret i Fiskeribladet et brev, med krav om en forklaring på framgangsmåten.

Vurderer NJ-sak

Klubben vurderer å bringe saken formelt inn for NJ. Etter det Journalisten forstår, gjelder påstandene brudd på hovedavtalens kapittel 9 om informasjon, samarbeid og medbestemmelse, samt brudd på aksjeloven ved at de ansattes styremedlem ikke ble informert underveis.

Ivetorp understreker at de ansatte ikke stiller seg avvisende til planene om å slå sammen avisa med Fiskaren. Ivetorp velger å se todelt på situasjonen. På den ene siden er hun kritisk til prosessen som har ført fram til de kommende forhandlingene om en fusjonsavtale mellom de to avisene. På den annen side er hun innstilt på å være åpen i forhold til den videre prosessen.

Ønsker ryddige forhold

– Eierne har allerede bestemt seg, og vi ønsker et godt samarbeidsklima mellom de ansatte i begge aviser. Men vi er best tjent med ryddige forhold fra begynnelsen av i en sammenslåingsprosess. Derfor gjør vi de involverte partene oppmerksom på eventuelle feil som begås, sier NJ-klubblederen.

Administrerende direktør Trygve Myrvang i Norges Råfisklag, som eier Fiskeribladet, kan ikke se at NJ-klubben har rett i sin kritikk.

– Ingen regler er brutt, etter mitt skjønn. Vi skal svare på brevet fra klubben, men ønsker nå å ha fokus på det som skal skje framover, sier han til Journalisten.

Balansegang?

Myrvang presiserer at en prosess av denne typen starter som uformelle samtaler, og at det kan være vanskelig å balansere kravet om informasjon med ønsket om å nå fram til en avtale. Han bekrefter at kun styreleder og et annet styremedlem deltok i samtalene, mens ansatterepresentanten og det fjerde og siste styremedlemmet ikke ble involvert.

– Vi kunne sikkert gjort ting enda bedre, men samtidig ønsket vi ro underveis. Det er vanskelig å avgjøre hva som er «tidligst mulig», i forhold til å involvere tillitsvalgte og andre, mener Myrvang.

Glede i Fiskaren

I Fiskaren er reaksjonene utelukkende positive, ifølge redaksjonsklubbens leder Einar Lindbæk.

– Drøftelsene har skjedd i styret, og det finner jeg naturlig. Vår ansatterepresentant, som kommer fra redaksjonen, har vært informert underveis. Det hele har skjedd på en akseptabel måte, sier han.

Lindbæk mener en sammenslåing vil være en styrke for de ansatte i begge avisene.

– Sammenslåing med Fiskeribladet har vært vurdert i et par år, men vi har hatt inntrykk av at Fiskeribladet holdt igjen. Derfor er det glede hos oss over at det nå ser ut til å bli en løsning, sier Lindbæk.

Powered by Labrador CMS