Gjerdrum kommune, her ved ordfører Anders Østensen, mottar Norsk Presseforbundss åpenhetspris, Flaviusprisen.

Gjerdrum kommune hedres av presseforbundet: – Åpnet seg opp for potensiell kritikk midt i en ekstrem krise

Tildeles Flaviusprisen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Under Åpenhetsseminaret 2021 tirsdag delte Norsk Presseforbund ut sin åpenhetspris, Flaviusprisen.

Årets mottaker ble rasrammede Gjerdrum kommune, som gikk inn for å praktisere full åpenhet rundt plan- og byggesaker fra områder rammet av skredkatastrofen i romjula 2020.

Kommunen valgte å åpne seg for potensiell kritikk, midt i en ekstrem krise, en måte å håndtere en krise på som knapt har vært sett tidligere, skriver forbundet i begrunnelsen.

Hele begrunnelsen lyder:

«Hvordan en organisasjon reagerer i en krise er på mange måter den virkelige testen på om den er reelt åpen eller ikke. Det er mange som skryter av at de er det i planer og strategidokumenter. Det er ikke alle som klarer å være det når krisen først inntreffer. Da har vi sett en rekke eksempler på organisasjoner som går i en slags forsvarsposisjon, som lukker seg, begrenser tilgangen til informasjon, blir redde for omdømmet og frykter at noen skal avsløre at de har gjort noe feil.

Årets pris går til en organisasjon som valgte å gjøre det motsatte. Som valgte å åpne seg opp for potensiell kritikk midt i en ekstrem krise. Men som også gjorde det mulig å finne ut hva som faktisk hadde skjedd i forkant av en alvorlig og tragisk hendelse.

Prisvinneren gikk ut på sine egne nettsider og sa at de ville ha full åpenhet. De sa at de trengte hjelp også fra allmennheten og media for å komme til bunns i saken, i tillegg til kommunen og det offentliges egne undersøkelser.

“Derfor gjør vi alt materiale tilgjengelig for alle som ønsker å se”, skrev de.

Årets prisvinner er Gjerdrum kommune, som en uke etter det tragiske kvikkleireskredet 30. desember 2020, varslet at de gjorde all dokumentasjon de hadde fra plan- og byggesaker fra området som er berørt av raset tilgjengelig så fort som mulig. De lovet full gjennomsiktighet i det som var gjort, og det som skulle gjøres videre.

Reaksjonen er svært prisverdig. Kommunen skjønte at dokumentasjonen på det de hadde gjort tilhørte hele samfunnet. Åpenheten har ført til kritiske oppslag i mediene, men også gitt noen svar og sørget for at det ikke har vært unødige feilaktige spekulasjoner. Det er en måte å håndtere en krise på som vi knapt har sett tidligere. Den er til inspirasjon og et skoleeksempel for alle andre organisasjoner som havner i kriser.»

Powered by Labrador CMS