Al Jazeera-journalisten Anas Sharif er en av de seks på Israels «terrorist»-liste.

DEBATT:

Fordømmelser holder ikke, noe må faktisk gjøres

Israel har drept over 175 journalister i Gaza det siste året. Nå truer Israel offentlig seks Al Jazeera-journalister. Norske mediehus og redaktører må kreve at journalister i Palestina og Libanon får internasjonal beskyttelse.

Publisert
  • Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentens egne synspunkter.

Denne uken publiserte Israel en offentlig liste med navn på seks Al Jazeera-journalister med udokumenterte påstander om at de er «terrorister». 

De er blant de siste gjenværende journalistene i Nord-Gaza, hvor Israel i skrivende stund gjennomfører de verste massakrene siden folkemordet startet i Gaza i fjor, og Leger Uten Grenser melder om at Israel bomber befolkningen døgnet rundt. 

Komplett ødeleggelse

I løpet av 17 dager har Israel drept over 640 palestinere i Nord-Gaza.  Denne uka meldte det palestinske sivilforsvaret i Gaza at de ikke lenger kan yte humanitære tjenester i Nord-Gaza på grunn av Israels beleiring og komplette ødeleggelse av helsevesenet. 

Dette er okkupasjonsmakten Israel sin strategi for å hindre journalister å dekke overgrepene: Så lenge Israel kaller dem terrorister, er de også fritt vilt, og journalistene kan drepes, advarer Institute for Middle East Understanding (IMEU) i et innlegg på Instagram. 

Flere internasjonale organisasjoner mener anklagene mot journalistene er udokumenterte og ber verdenssamfunnet om å beskytte journalistene, blant dem er Committee to Protect Journalists (CPJ), International Media Support (IMS) og Dansk Journalistforbund.

Norsk Journalistlag har tidligere bedt om beskyttelse av palestinske journalister, nå må det følges opp igjen. 

En av journalistene som Israel har anklaget er Hossam Shbat. Han skrev onsdag i et innlegg på Instagram at:

«This blatant and belligerent attempt to transform us, the last witnesses in the north, into killable targets is an assasination threat and obvious attempt to preemptively justify our murder.»

Han ber også om at journalistkollegaer og mediainstitusjoner viser sin solidaritet med dem. Det er ufattelig at palestinske journalister selv må be om vår solidaritet, når vi for lengst skulle ha fremmet den tydelig og offentlig. 

Drepte journalister

Israels kontinuerlige propaganda er en viktig del av grunnlaget for å fortsette folkemordet på Gaza, den okkuperte Vestbredden og angrepene på Libanon. 

Over 175 palestinske journalister har blitt drept av Israel i løpet av det siste året, ifølge Gazas Government Media Office. 

Det holder ikke med fordømmelser, noe må faktisk gjøres. Israel har gang på gang vist at de ikke forholder seg til internasjonal lov og fordømmelser.

Journalisten Anas Sharif er en av de seks journalistene på listen. I november i fjor  ble han ringt opp og truet på livet av israelske offiserer. Kort tid etter ble faren hans drept i hjemmet sitt av et israelsk luftangrep.

Journalistene i Gaza har det siste året jobbet døgnet rundt for å dokumentere et pågående folkemord, og de har vist oss hva journalistikk virkelig handler om: Å vise hva som skjer på bakken, å stille autoritetene til ansvar. 

De har dokumentert Israels totale ødeleggelse av skoler, infrastruktur, fordrivelse av og drap på tusenvis av sivile – alt i alt alvorlige krigsforbrytelser. 

Det siste året har norsk og vestlig media fått kraftig kritikk for skjev og lite objektiv dekning, som i sin tur kan bidra til ytterligere å dehumanisere palestinerne. Med god grunn.

Berøringsangst i vestlig media

Likegyldigheten og berøringsangsten til vestlig media er svært nedslående. Men hver dag blir det bevist nok en gang: Dekningen av Gaza neglisjeres av samtlige medier og reduseres til artikler hvor IDF (Det israelske forsvaret) blir sitert som en troverdig kilde. 

For palestinerne kan denne skjeve dekningen være livsfarlig, og den kan legitimere propagandaen Israel bruker for å gjennomføre det uttalte ønsket om å annektere Gaza og Vestbredden, og dermed ødelegge alt grunnlag for en palestinsk sivilisasjon og stat. 

Medlemmer av den israelske regjeringen har sagt at de ønsker å annektere Gaza og den okkuperte Vestbredden. Forsvarsminister Yoav Galant har kalt palestinere for «menneskelige dyr». Law for Palestine har avdekket mer enn 500 tilfeller hvor israelske beslutningstakere, lovgivere og medlemmer av hæren oppfordrer til folkemord.

Et av tilfellene viser til at den israelske presidenten Isaac Herzog sa at «There are no innocent civilians in Gaza» 14. oktober i fjor. 

De daglige massakrene av palestinere blir knapt dekket, og flere norske medier lar Israel slippe unna ved å ikke nevne at det er Israel som dreper palestinere i overskriften.

På samme tid er samtlige norske medier uhyre svake på å forklare at Israel er en okkupasjonsmakt, at palestinere er et okkupert folk, og at også de okkuperte har rettigheter og plikter. Dette gir ikke tilstrekkelig bakgrunn for leserne til å forstå situasjonen, og er med på å legitimere Israels folkemord på palestinere.

Ikke minst velger flere medier å kalle det en «konflikt», når det er en av verdens største militærmakter som bomber i hjel en okkupert befolkning. FN-domstolen kaller det okkupasjon. Listen er lang.

Berøringsangsten overfor Israel, den totale undertrykkelsen og krigsforbrytelsene gjør at vi som journalister bidrar til å tildekke konsekvensene av det mest dødelige av overgrep siden andre verdenskrig. 

Tiden for handling er for lengst inne, men det er ikke for sent å snu. Gjør noe nå, krev at våre palestinske og libanesiske kollegaer får internasjonal beskyttelse. 

Til opplysning: Synne Bjerkestrand har som frilanser levert saker til den engelskspråklig utgaven av Al Jazeera.

Powered by Labrador CMS