PÅ REISE: Callie Shell har besøkt syv land med bildeutstillingen sin. Sist har den vært utstilt på Nobels Fredssenter i Oslo, og Shell gjestet nylig pressefotografenes arrangement Dok10. Foto: Maria Lundberg
Obamas reisefølge
– Han sa aldri nei, sier «Obama-fotografen» Callie Shell.
Shell, som tidligere har jobbet åtte år som fotograf i Det hvite hus, møtte Barack Obama for første gang i 2004 og begynte å jobbe med ham i 2006.
På de første oppdragene var det bare hun, en sjåfør og Obama som var ute på reiser over hele USA.
Etter at Obama først ble nominert som demokratenes kandidat, og senere også vant valget, er det mange som har ønsket seg den tilgangen Shell har hatt, og har, til den amerikanske presidenten. Etter at Obama ble valgt, har hun blant annet fotografert presidentbarnas første dag på ny skole.
Bildeserier i Time
– Det er en ære, og jeg har selvfølgelig stor respekt for presidenten vår. Mange ser på ham som en superstjerne, men jeg opplever ham som en vanlig hardtarbeidende mann, sier Shell til Journalisten.
Hun var en av foredragsholderne på pressefotografenes arrangement Dok10 som fant sted i Oslo nylig.
Shells dokumentasjon av Obamas vei fram til nominasjon og valgkamp har blitt til en rekke bildeserier i magasinet Time, en vandreutstilling og en bestselger av en bok.
Liker årets bilde
Dagen før Shell skulle på scenen i Litteraturhuset i Oslo, vant Dagbladet-fotografen Hans Arne Vedlog Årets Bilde 2009. Avgjørelsen har vært omstridt, og bildet har blitt kritisert for å være «et snapshot» og for å ha liten nyhetsverdi. Callie Shell, som kanskje er den fotografen som har tatt flest bilder på Obama, er mer positiv.
– Hvorvidt det er årets beste pressebilde i Norge skal jeg ikke mene noe om, fordi jeg ikke har sett de andre. Men jeg synes det er et bra bilde. Det har et overraskende uttrykk og er godt teknisk utført.
Bildene hennes står i kontrast til Vedlogs vinnerbilde. Hun har fotografert «innenfra og ut», mens Vedlogs bilde gir et øyeblikks innsyn i en lukket tilværelse.
Fritt fram
Var det ting du ikke fikk lov å fotografere i tiden med Obama?
– Han sa aldri direkte nei. Den eneste begrensningen han uttalte var at jeg gjerne måtte slutte å ta bilder når «haken glapp ned på brystet». Ellers var det fritt fram. Å få det handlingsrommet handler vel i bunn og grunn om å skaffe seg tillit og oppføre seg slik at folk blir bekvemme med å ha deg til stede.
Noe helt annet
Shell sier hun er glad for oppmerksomheten som Obama-bildene har gitt henne. Likevel gleder hun seg til å gjøre noe annet.
– Det er veldig mange som vil mene veldig mye om de bildene jeg har tatt av Obama. Det er også veldig mange som vil ha innsideinformasjon om presidenten. Det skal bli deilig å jobbe med et prosjekt som det knytter seg færre forventninger til.
Lange dager
Har det å følge USAs president fått deg til å se verden med nye øyne?
– Nei, det vil jeg ikke si. Jeg fikk vel mer innsyn av å jobbe i Det hvite hus. Da får du plutselig et inntrykk av hvor mye makt USA har. Samtidig er du nesten helt isolert fra verden rundt, med arbeidsdager fra seks om morgenen og til elleve på kvelden, syv dager i uken.
Hvordan har tiden «etter Obama» vært?
– Jeg har blant annet vært og vist bildene mine i syv land, og det har vært morsomt. Det betaler imidlertid ikke regningene, så nå er det på tide å komme i gang med noe nytt. Helst i nærheten av hjemmet.