Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Annonse
Presseprisen Free Media Awards går i år til de ukrainske journalistene Sevgil Musaieva og Yuriy Nikolov, og til redaksjonen i OC Media, som er basert i Georgia, Reform.by i Belarus og Vazhnye Istorii i Russland.
Den årlige prisen deles ut av Fritt Ord og tyske Zeit-Stiftung, og går til uavhengige journalister, aviser eller nettsteder i Øst-Europa som har utmerket seg i kampen for nettopp uavhengige medier.
Med Free Media Awards ønsker stiftelsene å oppmuntre journalister og medier til å fortsette sitt arbeid til tross for sensur, represalier og økonomiske vanskeligheter.
Innflytelsesrik redaktør
Den ukrainske journalisten Sevgil Musaieva får prisen for sitt arbeid som sjefredaktør for Ukrainska Pravda – et av de største uavhengige mediene i Ukraina.
Mens Russlands fullskala invasjon endret nærmest alt, forandret den ikke den høye standarden på det journalistiske arbeidet til Ukrainska Pravda, skriver juryen i sin begrunnelse.
Etter den russiske okkupasjonen av Krim ble Musaieva, som selv er krimtatar, en av medstifterne av CrimeaSOS. I dag er CrimeaSOS en organisasjon som har som formål å bidra til å stanse okkupasjonen av Krim.
Musaieva har nylig laget en serie med dybdeintervjuer av innflytelsesrike politikere. Hun er også vert for UP Chat – en ukentlig samtale med inviterte journalister som snakker om krigen, internasjonale forbindelser og problemer som oppstår i forbindelse med å bekjempe korrupsjon.
Time Magazine har plassert henne på listen over de 100 mest innflytelsesrike personene i 2022.
Annonse
Avslørte korrupsjon
Journalist Yuriy Nikolov kommer fra Ukraina og får en Free Media Award for sitt arbeid med å undersøke korrupsjon.
I begynnelsen av 2023 fikk Nikolov internasjonal oppmerksomhet som følge av hans avsløring av at Det ukrainske forsvarsdepartementet hadde inngått en kontrakt for å forsyne militære enheter med mat til priser som var to til tre ganger høyere enn normalt.
Etter at hans avsløringer ble publisert måtte viseforsvarsministeren gå av, Nasjonalt Anti-Korrupsjonsbyrå i Ukraina startet etterforskning, og matprisene sank betraktelig.
«Selv om korrupsjonsskandaler er spesielt sensitive saker å dekke i krigstid, har Nikolov bevist betydningen av arbeidet som gjøres av undersøkende journalister for å sikre ansvarlighet og åpenhet», skriver juryen.
Dekker hele Kaukasus
I tillegg til prisene til de to ukrainske journalistene, går ytterligere tre priser til redaksjonene i uavhengige medier i Georgia, Belarus og Russland.
OC Media, en uavhengig nettbasert nyhetsplattform med base i Georgias hovedstad, er en av få medier som vier seg til å rapportere om den politiske utviklingen i hele Kaukasus-regionen.
I tillegg til at OC Media publiserer på engelsk på nettsiden, republiserer lokale nyhetsmedier innholdet på georgisk, armensk, aserbajdsjansk og russisk.
«Dette regionale mediet er en plattform for kritiske uavhengige stemmer, inkludert de som fremmer fred. OC Media dekker sensitive temaer som overgrep i hjemmet, trakassering av LGBTQ+-miljøer, og svertekampanjer mot de som kritiserer krigen», skriver juryen.
Plattformen rapporterer om den betydelige innvirkningen Russlands invasjon av Ukraina har hatt i hele Kaukasus-regionen, blant annet gjennom hvordan menn fra nord-kaukasiske republikker blir utplassert i Ukraina.
Annonse
Risikofylte arbeidsvilkår
Nettmediet Reform.by får en Free Media Award for sin rapportering om Belarus under spesielt vanskelig vilkår.
I 2021 ble Reform.by blokkert av Informasjonsdepartementet – en skjebne som ble delt av alle belarusiske uavhengige medier, og redaksjonen ble drevet ut av landet.
Likevel har nettmediet greid å fortsette å være i kontakt med kildene i Belarus, og å arbeide under ekstremt risikofylte vilkår.
«I tillegg til å gi leserne dybdeintervjuer, innsiktsfulle kommentarer og et mangfold av stemmer, utmerker plattformen seg ikke minst med sin undersøkende journalistikk», begrunner juryen.
Et viktig bidrag fra Reform.by er at de ikke bare tilbyr nyhetsdekning og undersøkende journalistikk, men også er en plattform for å reflektere over utviklingen i det belarusiske samfunnet i kjølvannet av protestene i 2020.
Avslørte tvangsdeportering
Utfordringene med å lage journalistikk i eksil er også velkjente for redaksjonen i Vazhnye Istorii, også kalt iStories.
To år etter etableringen i 2020 måtte iStories avbryte sine aktiviteter i Russland som en følge av at de fikk betegnelsen «utenlansk agent» og «uønsket organisasjon» av russiske myndigheter.
Kontoret til iStories er nå lokalisert i Europa, hvor teamet fortsetter med uavhengige rapportering. Siden begynnelsen av den russiske krigen i Ukraina har mediet fokusert på å undersøke russiske krigsforbrytelser i Ukraina.
De har gjort undersøkelser av identiteten til ukrainske barn som har blitt bortført i Ukraina og fraktet til Russland. Nylig publiserte iStories en ny undersøkelse av hvordan nesten 2500 ukrainske foreldreløse barn ble tvangsdeportert til Russland.
I tillegg til prisvinnerne gir Fritt Ord og Zeit-Stiftung en spesiell anerkjennelse til journalistene, fotografene og mediefolkene som har mistet livet på jobb i løpet av det siste året.
Prisen blir tildelt på bakgrunn av tilsendte nominasjoner, som deretter blir vurdert av en uavhengig jury. Juryen består av:
Alice Bota, Moskva-korrespondent for ukeavisen Die Zeit.
Ane Tusvik Bonde, seniorrådgiver ved Human Rights House Foundation i Oslo.
Juri Durkot, ukrainsk journalist og oversetter.
Martin Paulsen, Instituttleder på institutt for fremmedspråk ved Universitetet i Bergen.
Silvia Stöber, frilansjournalist med særlig kunnskap om utviklingen i Øst-Europa, Sør-Kaukasus og Sentral-Asia.
Prisutdelingen vil bli arrangert i Bucerius Kunst Forum i Hamburg torsdag 14. september.
Rettelse: I en tidligere versjon av denne saken sto det at Guri Norstrøm fra NRK var en del av juryen til årets Free Media Awards. Hun var en del av juryen i fjor, men ikke i år.