Frilansleder Jørn Wad Foto: Birgit Dannenberg
Frilansleder Jørn Wad Foto: Birgit Dannenberg

NJ bestiller frilansrapport

Bruker 175.000 kroner på å gå gjennom opphavsretten.

I sommer skrev Journalisten om frilanseropprør i Danmark. Frilanserne var sinte fordi deres eget fagforbund ikke hjalp dem i kampen mot kontraktpress fra mediehusene.

Press

Frilansleder Jørn Wad mener det ikke er noen lignende konflikt mellom frilanserne og Journalistlaget her i Norge. Men han forteller om en situasjon der også frilanserne også her merker at vilkårene er under press fra mediebedriftene.

– Det vi ser i Europa gjør seg først gjeldende der. Buy-out-kontrakter er noe som kommer fra Europa.

– Jeg ser for meg at vi vil se samme situasjonen i Norge om to til tre år, sa Wad til Journalisten i sommer.

Rapport

Norsk Journalistlag (NJ) har den siste tiden signalisert at de vil trappe opp frilansernes kamp. Det ble bestemt ved et vedtak på organisasjonens landsmøte i fjor vår.

Nå har NJs landsstyre bestemt at det skal brukes 175.000 kroner på å lage en rapport om hvordan rettstilstanden er rundt opphavsrett for journalister og frilansere.

Advokat Astri M. Lund er hyret inn for å skrive rapporten. Hun skal også komme opp med forslag om hvordan praksis eller loven kan endres. Det innebærer at hun også skal skule til lovene i andre land.

Lund jobber i Advokatfirmaet Grette og har spesialisert seg på såkalt immatriellrett, som inkluderer alt fra opphavsrett til patenter og varemerker. 

Glade

Under landsstyremøtet som bevilget overføringen sa NJ-nestleder Thomas Spence at det var nødvendig å gå «ut av huset» for å få laget rapporten fordi NJ ikke har kapasitet.

Frilansleder Jørn Wad svarte at frilanserne er glad for initiativet og at arbeidet kan synliggjøre hvilke rettslige regler som gjelder for frilanserne. 

Generalsekretær Jahn-Arne Olsen fant det likevel nødvendig å helle litt malurt i begeret.

– Det må sies at dette er et prosjekt med usikkert utfall. Det her er å prøve en nye vei, sa Olsen.

Bevilgningen ble enstemmig vedtatt i landsstyret. 

Powered by Labrador CMS