Gausdøl'n vant mot kommunen

Gausdal kommune har fått pålegg fra sivilombudsmannen om å følge kommunelovens bestemmelser om møteoffentlighet etter at lokalavisen Gausdøl’n klaget.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Journalist Hanne Wien, nestleder i Norsk Presseforbunds Offentlighetsutvalg, sier at det er helt supert at en liten lokalavis tar seg bryet med å klage inn åpenhetsspørsmål helt til topps. Særlig når avisen får medhold.

– Jeg håper det vil inspirere andre som står overfor tilsvarende offentlighetssky politikere. De fortjener all den motstand de kan få, sier Wien.

Hun peker på at det ikke er første gang sivilombudsmannen må ta lokalpolitikere i skole i slike saker.

– Man kan spørre hvor mange ganger lokalpolitikere må smake pisken, før de forstår prinsippet om at befolkningen skal kunne få innblikk i den kommunale beslutningsprosessen. Politikerne kan ikke bare flytte den reelle diskusjonen til et formøte, og så gjøre et sandpåstrøingsvedtak i et åpent møte senere.

Lukket hel møteserie

Bakgrunnen for saken er at Gausdal kommune har avholdt møter i Partssammensatt Utvalg og Planutvalg som lukkede møter og unntatt offentlighet. I 2005 ble det holdt en hel møteserie med gjennomgang av kommunens oppgaver og økonomi for lukkede dører. Dette har lokalavisen Gausdøl’n klaget inn for Sivilombudsmannen og fått medhold. Sivilombudsmannen sier at kommunen helt klart har brutt loven og understreker at kommunen må innrette sin møtevirksomhet heretter i tråd med ombudets syn og loven.

Det var en møteserie på i alt 15 møter der folkevalgte politikere, administrasjon og tillitsvalgte diskuterte helt sentrale tema om kommunal virksomhet.

Uttalelsen fra Sivilombudsmannen er helt klar på at kommunen brøt loven, i dette tilfelle kommuneloven.

Ikke rettslig grunnlag

Sivilombudsmannen skriver i sin uttalelse at Utvalget (PSU) har tolket kommuneloven for vidt. Det var ikke rettslig grunnlag for avgjørelsen om å holde samtlige møter for lukkede dører. Lovens vilkår «hensynet til personvern» skulle vært vurdert i forhold til konkrete drøftinger for hvert enkelt møte før behandlingen av hver enkelt sak eller emne. Utvalgets behov for skjerming av egen interne prosess kan ikke ivaretas ved beslutning av utvalget selv etter nr 3. Slik beslutning må i tilfelle tas av kommunestyret i medhold av kommunelovens paragraf 31 nr 5.

Sivilombudsmannen ber videre Gausdal kommunes folkevalgte organer å merke seg hans syn på kommunelovens bestemmelser om møteoffentlighet. «Kommunen bør innrette sin virksomhet i tråd med denne uttalelsen», heter det fra Sivilombudsmannen.

Powered by Labrador CMS