130 journalister ville følge fengslingsmøtet

NRK alene søkte om tilgang for 13 medarbeidere.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Oppdatering kl. 13:45: Borgarting lagmannsrett ga, ifølge NRK, politiet medhold i at dørene skal holdes lukket under mandagens fengslingsmøte for terrorsiktede Anders Behring Breivik.

Rundt 130 journalister har søkt om akkreditering for å få være til stede under mandagens fengslingsmøte av terrorsiktede Anders Behring Breivik. Det opplyser informasjonssjef Irene Ramm ved Oslo tingrett til Journalisten.

100 plasser

30 ulike norske redaksjoner har søkt om akkreditering for 80 personer til rettsmøtet. Redaksjoner som TV 2, Aftenposten, VG og NRK ønsker å være til stede med mellom 6 og 13 personer hver.

Også mange utenlandske redaksjoner viser interesse. Ifølge Ramm har 33 utenlandske redaksjoner, inkludert nyhetsbyråer, søkt om akkreditering for rundt 50 personer.

Men det er ennå ikke sikkert om rettsmøtet vil gå for åpne dører. Oslo tingrett bestemte tidligere denne uken at mandagens fengslingsmøte skal gå for åpne dører, men politiet anket avgjørelsen. Det er ventet at lagmannsretten tar stilling til spørsmål i løpet av dagen.

Referatforbud

Dersom det blir åpne saler er det satt av plass til 100 journalister og fotografer. Det betyr at 30 av dem det er søkt om akkreditering for ikke vil få plass.

Fotografer vil, ifølge Ramm, ha anledning til å ta bilder i rettssalen før retten settes. Når retten settes trer referat- og fotoforbudet i kraft, og den siktede vil føres inn i rettssalen. Forbudet gjelder under hele rettsmøtet og fram til den siktede er ført ut av rettssalen igjen.

Meldte inn ni

Aftenpostens nyhetsredaktør Ole Erik Almlid forteller at de meldte på en hel del medarbeidere for å være føre var. Han forteller at tre av de ni som er meldt på er allerede ute av listen siden det er snakk om fotografer og videojournalister.

- Får vi inn en tegner, en nettreporter, en papirreporter og en kommentator, såer det mer enn vi kan forvente, sier han til Journalisten.

Fotografering

Dersom den siktede samtykker til det kan fotografering skje til og fra rettsmøtet, men forbudet under rettsmøtet gjelder uansett.

Advokat Geir Lippestad sier at han først i morgen vil diskutere med klienten sin om han vil tillate fotografering til og fra rettsforhandlingene.

– Men han hadde ikke noe mot at det ble fotografert sist gang, sier Lippestad.

Fornærmedes rettigheter

Fornærmede og etterlatte har rett til å kreve å være til stede under fengslingsmøtet dersom de ønsker. Hvor mange som ønsker dette blir ikke klart før fredag. Fornærmede og etterlatte som melder interesse etter fristen fredag vil få anledning til å følge rettsmøtet via videooverføring til en annen sal.

– Vi venter ikke at mange vil melde interesse, men vi må ta høyde for det, sier Ramm.

70 av journalistene og fotografene vil få beskjed om de får plass i løpet av fredagen.

 

Powered by Labrador CMS