Analyser publisert på Bellingcat i forbindelse med nedskytingen av passasjerflyet MH17 i Ukraina i 2014. Illusrasjon: Bellingcat/Google Maps

Grasrotjournalister graver i konflikter

Bruker bildeanalyse og digitale verktøy for å analysere konflikter i Syria og Ukraina.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Danske Information forteller hvordan grasrotjournalister på nettstedet Bellingcat samler inn, systematiserer og analyserer store datamengder. Ifølge artikkelen har den britiske grunnleggeren Eliot Higgins avdekket opplysninger knyttet til nedskytingen av passasjerflyet MH17 i Øst-Ukraina i juli 2014. Informations artikkel er gjengitt i Klassekampen i dag.

Higgins mener han ved hjelp av satellittbilder og analyse har funnet et «fotavtrykk» som kan bevise at det var et mobilt Buk rakettsystem fra Russland som skjøt ned flyet. Opplysningene er ikke publisert i offentligheten, men overlevert til nederlandske myndigheter, som gransker ulykken. Årsaken til at opplysningene ikke er publisert offentlig er frykt for represalier overfor russiske soldater.

En nederlandsk granskningskommisjon konkluderte tidligere i oktober med at det var et russiskprodusert våpen som traff MH17-flyet. Men kommisjonen tok ikke stilling til ansvaret for nedskytingen. Det tar trolig en nederlandsk politiundersøkelse om ventes å konkludere neste år.

Samler likesinnede

Higgins bak Bellingcat er opprinnelig kontorfunksjonær med stor interesse for det nettbaserte spillet World of Warcraft. Han startet nettstedet for å samle likesinnede som er villig til å grave i store mengder materiale som tradisjonelle journalister ikke har tid til. I artikkelen fra Information på trykk i Klassekampen sier Higgins at det ikke er noen forskjell på ny og gammel journalistikk.

– Det er den samme typen journalistikk. Det handler om å sjekke fakta og bruke andre kilder til å teste konklusjonene, sier Higgins til Information.

Blant verktøyene grasrotjournalistene bruker er Google Street View, satellittbilder fra Suncalc, og analyser av sosiale medier.

Powered by Labrador CMS