Gunnar Stavrum, Nettavisen. Foto: Birgit Dannenberg

Ville laget nettavis for bøndene

Dersom han fikk styre pengestøtten til norske medier.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Nettavisen-redaktør Gunnar Stavrum poengterer at han slett ikke er imot statsstøtte til norske medier, slik han oppfatter at en del tror. Inntrykket kan muligens skylde kommentarartikler som denne:

Mer til journalister enn til bønder

I dette sommerintervjuet understreker Stavrum imidlertid at pengene ikke må gå til papirindustrien og Posten, men til å finansiere journalister og journalistikk.

Jakt på inntekter

Norske mediers overgang fra papir til digitalplattformer akselererer. Jakten på nye inntektskilder har fått et økende antall avishus til å innføre betalingsordninger for redaksjonelt innhold på nett.

Dette kommer ikke på tale for Nettavisen, proklamerer Stavrum.

- Redaksjonelt innhold blir verken bedre eller dårligere hvis man tar betalt for det. Vi, som andre medier, er opptatt av å maksimere inntektene på det redaksjonelle stoffet. Men det er helt uaktuelt å stenge Nettavisen og ta betalt. Det får de statsstøttede papiravisene drive med.

- Må være forsiktig

- Hva tenker du om såkalte Pluss-tjenester, altså ekstra innhold der brukerne av nettaviser må betale for å få tilgang?

- Jeg er ikke prinsipiell motstander av denne typen tjenester, men Nettavisens eneste fordel er at vi ikke har noen papiravis eller abonnementsregister å ta hensyn til. Man skal være veldig forsiktig. Hvis mikrobetaling og den slags oppfattes som irriterende av leserne, vil det kanskje føre til at de leser mindre. Da har du rammet journalistikken. Det er kjempebra at nettaviser i hele Norge er gratis og tilgjengelige.

Avhengig av statsstøtte

- Men det er vel ikke noe annet i dag som kan erstatte papiravisenes fallende inntekter?

- Man kan regne statsstøtten om på journalistårsverk og se at man betaler to-tre ganger så mye per journalist som per bonde i Norge. Det er journalistene som lager journalistikken. At den formidles gjennom papir, postombæring og andre fordyrende mellomledd viser at bransjen virkelig trenger omstilling. Legger man sammen resultatet til alle norske papiraviser så ser man at det er statsstøtten som gjør at de er lønnsomme. Så de som sier at det ikke har blitt noen andre og bedre modeller hopper bukk over at det er statsstøtten som gjør modellen levelig. Selv for de mest lønnsomme avisene, som Dagens Næringsliv, så er det verdien av momsfritaket som gjør at de har pluss. Hadde du hatt samme statsstøtten på digitale medier så hadde vi vært lønnsomme så det holder. Alle i Norge har internett i dag. Jeg er for øvrig blitt misforstått på dette med statlig mediestøtte. Jeg er ikke imot, men for.

Klarer seg uten

- Men du vil ha støtte selv?

- Nettavisen klarer seg uten pressestøtte nå. Jeg ville helst ha like vilkår som de andre, men det viktigste for meg er at jeg tror man får mye bedre journalistikk ut til mange flere ved å legge støtteordningene om i en helt annen retning. Det kan nesten se ut til at det nå går i den retningen. Mediestøtten bør gå til det man ønsker å støtte, nemlig journalistikk. Jeg vil ha støtte til journalister, og ikke støtte til en spesiell formidlingsform. Mediene kunne for eksempel fått anledning til å føre skattefradrag for kostnader til å lage journalistikk. Jeg tror Aftenposten, VG og Dagbladet kan få like mye statsstøtte som i dag, men de burde fått det på en effektiv måte.

Ikke bud og post

- Ved at man tar momsfritaket og gjør det om til en støtte til journalistikken deres?

- Ja, og jeg skulle ønske at Norsk Journalistlag hadde sett det samme poenget. Tenk på Dagsavisen, Klassekampen, Vårt Land. Eller Nationen, som kanskje er det beste eksempelet. De får 25 millioner kroner i produksjonstilskudd, i tillegg til momsfritaket. Det er sinnssykt mye penger. Nationen skal treffe 20.-30.000 bønder i Norge. Det er en oppegående yrkesgruppe, som alle har PC. Hvis jeg hadde fått i oppgave å lage noe som kommuniserer med norske bønder, så hadde en papirdagsavis som må distribueres med bud og post vært det siste jeg tenkte på. Selv om man skal støtte en slik meningsdannelse så skjønner vi jo at vi må gjøre det mye mer effektivt.

Legitim og viktig

- Så du ville laget en nettavis for bøndene?

- Absolutt. I den grad det er viktig å ta vare på Nationen, som jeg faktisk mener er en legitim og viktig røst, så burde de fått massiv støtte til å legge om til en mer framtidsrettet modell. De kunne egentlig fått akkurat like mye penger som før, men midlene skulle da gå til journalistisk arbeid.

 

Powered by Labrador CMS