Gunnar Stavrum. Foto: Birgit Dannenberg
Hvilken nettjournalistikk skal få støtte?
Nettavisens sjef og Mediestøtteutvalgets leder enige om behov for kriterier.
Mediestøtteutvalget vil, som ett av mange forslag, utrede muligheten for å innføre en støtteordning for god journalistikk på nett. Det bekrefter utvalgets leder, Yngve Slettholm. Samtidig understreker han at det er et mål at de generelle og direkte støtteordningene skal gis ut fra mest mulig objektive kriterier.
Slettholm advarer mot å etablere nytt og kompliserende byråkrati.
– Jeg vil se det som problematisk hvis det i større grad skal være en politisk beslutning hvilke nyheter som skal produseres i Norge. Vi må ha en avstand mellom beslutning om støtte og journalistikken, sier han.
En rekke utfordringer
Utvalgslederen ser en rekke utfordringer med slike løsninger, både hvordan støtten skal kanaliseres, av hvem og ut fra hvilke kriterier. Han stiller flere spørsmål:
– Skal nettavisene selv søke om støtte til nyhetsproduksjon? Hvis støtten skal gis som insitament, hvilke kriterier skal man i tilfelle bygge på? Å måle antall klikk sier eksempelvis lite om fordypningsnivået hos leserne av nettnyheter. Nyheter som genererer mange klikk fortjener ikke nødvendigvis offentlig støtte, framholder Slettholm.
Dette er ansvarlig redaktør i Mediehuset Nettavisen, Gunnar Stavrum, helt enig i.
– Like lite som alt som produseres på papir i tabloidformat kvalifiserer for støtte, like lite kan enhver nettside kvalifisere, sier han.
Ser behov for avgrensninger
Stavrum har klare forventninger til at Mediestøtteutvalget finner fram til ordninger som ikke diskriminerer noen mediekanaler, eller som er håndsydd for enkelte mediers forretningsmodell. Samtidig tror han det er vanskelig å unngå avgrensninger om hva slags innholdsproduksjon som eventuelt skal støttes.
– Man ønsker vel å støtte norsk nyhetsformidling, det sier noe om innholdet og metode for innhenting og presentasjon. I praksis må man vel da trekke opp noen normer for hva som kan få økonomisk støtte, og oppnevne noen til å vurdere hver søknad. Prinsipielt er ikke dette noe annerledes enn konsesjonene vi har for radio og fjernsyn, mener Nettavisens sjef.