Even Nordstrøm. Foto: Bjørn Åge Mossin

Fredsavtale i Halden

A-pressen og Halden Arbeiderblad er klar for å røyke fredspipe. En nær 20 år gammel strid er avsluttet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Begge parter forsikrer at de er glad for å ha inngått forlik om det framtidige samarbeidet. HA og A-pressen, som er største aksjonær i avisbedriften, har gjennom mange år vært uenige om rettslige og faktiske spørsmål knyttet til aksjonærsammensetningen og de strategiske veivalgene.

Flere av stridsspørsmålene måtte avklares gjennom en fem år lang rettsstrid (se faktasak nederst). HA vant fram gjennom dommer i Høyesterett, Borgarting lagmannsrett og Halden tingrett.

– Deilig å avslutte striden

Nå har de stridende parter inngått en forliksavtale.

– Striden har vært veldig vond, og det er deilig å slutte fred. Det tar på å flytte fokus bort fra god og effektiv avisdrift, som følge av en langvarig strid med den største eieren. Nå ønsker vi konsernsjef Even Nordstrøm hjertelig velkommen til Halden, og vi kan gjerne røyke en fredspipe på torget, sier ansvarlig redaktør Frode Rekve i HA.

– A-pressen eier 41,5 prosent av HA. Oppfatter dere nå at HA er en naturlig del av konsernet?

– Vi er glade for å ha A-pressen som største sier, og å få avklart at begge parter vil avisen vel. A-pressen er en naturlig samarbeidspartner for HA, svarer Rekve.

Omstridt annonsesamarbeid

Verken Rekve eller Nordstrøm røper noe av det konkrete innholdet i forliksavtalen. Men ifølge Rekve omtaler den ikke HAs medlemskap i Edda Medias annonsesamkjøring i Østfold, som er den egentlige årsaken til at A-pressen forsøkte å sikre seg kontroll over avisen like etter årtusenskiftet. Dette annonsesamamarbeidet løper ut i 2010.

Fredsavtalen inneholder heller ikke noe om A-pressens mottrekk, etableringen av gratisavisen Halden Dagblad. Denne avisens skjebne er dermed uavklart.

20 år gammel strid

– I realiteten har striden mellom A-pressen og HA vart i bortimot 20 år. Men den aksellererte da HA skiftet annonsesamkjøring i 1999. Nå har vi funnet fram til en enighet som er akseptabel og innen forsvarlige rammer, i forhold til å normalisere forholdet til vår største eier, framholder Rekve.

I en pressemelding fra A-pressen heter det blant annet:

«Til glede for begge parter er det nå oppnådd enighet om å avslutte den rettslige behandlingen og i framtiden forene kreftene med sikte på å videreutvikle Halden Arbeiderblad som en slagkraftig lokalavis til beste både for avisbedriften, dens ansatte og ikke minst for alle Halden Arbeiderblads nåværende aksjonærer.»

Slipper flere rettssaker

– Vi har funnet fram til en avtale som gjør at vi slipper nye rettslige prosesser. Det er begge parter fornøyd med, sier Even Nordstrøm til Journalisten.no.

– Ønsker A-pressen fortsatt å kjøpe seg videre opp i HA?

– Jeg har ikke tenkt å kommentere eierskapet, ut over at vi er største eier med 41,5 prosent og vil bidra til å utvikle HA som medieselskap.

– Er det nå naturlig at HA forlater Eddas annonsesamkjøring i Østfold og kommer tilbake til A-pressens?

– Det har jeg ingen kommentar til. I tråd med enigheten som er oppnådd, vil vi være åpne for å diskutere hvilke samarbeidsområder som kan være aktuelle, slik vi gjør med andre. Så får man se hva det bringer.

Samabeidspartnere

– Har den lange striden med HA i realiteten vært bortkastet?

– Jeg har ingen kommentar til det som har vært. Vi er kommet fram til enighet, og det er vårt nye utgangspunkt. Vi vil være eier og samarbeidspartner med HA.

Rekve legger til at han oppfatter det som unaturlig med en så lang og bitter strid mellom et arbeiderblad og A-pressen.

– Det er deilig å slutte fred, ta hverandre i hendene og være venner. A-pressen akspeterer at det er styret i HA som bestemmer hvem som skal være eiere, sier HA-redaktøren.

HA-STRIDEN

* Aksjestriden mellom A-pressen og Halden Arbeiderblad har sin bakgrunn i at HA i 1999 sa opp sin gamle annonsesamkjøringsavtale med A-pressen, og i stedet inngikk et tilsvarende samarbeid med de daværende Orkla Media-avisene i Østfold.

* I et forsøk på å overta kontrollen med HA og få avisa tilbake til sin egen annonsesamkjøring, inngikk A-pressen i 2003 opsjonsavtaler for å overta 172 aksjer fra 13 lokale fagforeninger. Konsernet eide fra før 41,5 prosent av avisa, og de 172 aksjene ville gi en eierandel på over 50 prosent.

* HA mente at opsjonene utløste vedtektsfestet forkjøpsrett for øvrige aksjonærer. Styret tvangsinnløste og fordelte derfor de 172 aksjene på de øvrige 19 lokale aksjonærene, som ikke ønsket å selge til A-pressen. Dermed ble det lokale eierskapet opprettholdt. Det var også rettsstrid om seks øvrige aksjer.

* Både Halden tingrett, Borgarting lagmannsrett og Høyesterett ga i tur og orden HA rett i aksjestriden med A-pressen.

Powered by Labrador CMS