Harald Haave. Foto: Birgit Dannenberg

Haave, du kødder

Gjennomskuelig forsøk på å ri flere hester samtidig.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Sjefredaktør Harald Haave i Se og Hør er en frekk faen. At han også er en trivelig kar og en god kollega, lar vi ligge.

Jeg gjør meg til enda en tyv på et livlig marked der valutaen er kongelige og inngiftede, kongekritikere og pudler, angrep og taushet og kritikk av konkurrerende mediers dekning på en måte som inviterer eget oppkok: Se og Hørs reportasje fra Stockholm og Haaves medfølgende leder er lattervekkende.

Kjendisbladene er ofte blant de beste til å avsløre berømthetenes hemmeligheter. Innimellom har avsløringene samfunnsnytte, og oftere leverer bladene faktaopplysninger mer salonfähige publikasjoner bruker som råvare i sin nyhetsproduksjon. Også Journalisten, som liker at Se og Hør forteller om samrøre mellom mediefolket og adelen. Jeg håper å bli den siste til å moralisere over at det finnes frekke blader som tøyer mediesømmelighetens grenser.

Samtidig finner sikkert Haave seg i at reportasjer og kommentarer leses kritisk. Jeg synes hele pakka bladet leverte i går er så tåpelig at man ikke kan tro det er alvorlig ment.

Forsiden:

– Flørter med svensk kvinne

– HVORFOR gjør du dette, ARI?

– Ikke bli sjalu – Märtha

Reportasjen:

«Malin (34) er Aris nære venninne i Stockholm». «Festet med blond skjønnhet». Dandert med paparazzibilder, antar jeg, fra Hotgossip.se og en åpenbart vrengt kommentar fra NRKs Charlo Halvorsen. Finansministerens mann festet også med fiffen, og gjengis slik i bladet:

– Det som skjedde denne natten, er veldig privat.

Gøy, og ganske uskyldig kjendisjournalistikk. Se og Hør pirrer leserne, men forteller etter hvert at de ikke har noen avsløring. Leserne skjønner sikkert hva dette går ut på, og blir ikke skuffet. Når Dagbladet og VG lager sånne oppslag, skader det merkevaren. Når Se og Hør gjør det, styrker det den trolig.

Jeg skjønner egentlig ikke at den vanlige gjengen gidder være så forarget over bladet i dagens VG. Aasheim: – Trist og besynderlig. Bodahl-Johansen: – Uansvarlig. Olufsen: – Forsimplet sammenblanding. Bare Kokkvold tar det kaldt.

Dessverre har Haave valgt å supplere reportasjen med en opprørt lederartikkel over to sider. Sjefredaktøren sier han både er undrende og forvirret etter at Ari varmet opp til barnedåp med å angripe Carl-Erik Grimstad. Sjefredaktøren gjør seg til ridder på vegne av Grimstad, settes ut av Behns sleivete selvmedlidenhet, analyserer gemalens dikt og mener han burde tatt kveldsflyet til Oslo etter besøket hos Skavlan.

«Det smertet meg å lese», forteller Haave om sin reaksjon på Behns egenmelding (deprimert og ensom). For å avslutte med en spissborgerlig bekymring for hva man bør og ikke bør. Denne suppa mener Haave konkurrentene takker nei til på grunn av vennskapsforbindelser med kongehuset.

Slå av litt for kjente. Vi skjønner at du kødder og at dette er ren markedsføring. Det er livsviktig for Se og Hør å banke VG i dekning av de kongelige med omland. Når det innimellom ikke lykkes, griper dere til tøys og tynn mediekritikk.

Powered by Labrador CMS