Sak: Drukningssulykke etter |at lokalavis meldte trygg is

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Fredag 15. januar publiserte Hardanger Folkeblad gladsaken «Drømmeforhold på Sandvinsvatnet» om en skoleklasse i aktivitet på isen. På forsiden kunne man lese: «Sandvinsvatnet kan by på drømmeforhold om dagen med blank stålis som er tykk nok til å tilfredsstille sikkerhetskravene». I saken fortalte elevene at de hadde målt isen til å være 14 cm tykk, og derfor trygg. Dagen etter gikk Inge Børslien, en kjent lokalpolitiker, igjennom isen og druknet på det samme vannet.

Intervjuet i BT

I etterkant har de pårørende trukket fram medienes ansvar for å sjekke kildenes opplysninger. Saken har blitt brakt opp i Bergens Tidende (BT).

Søsknene av den omkomne sendte etter ulykken brev til flere avisredaksjoner. De mente artikkelen var en medvirkende årsak til brorens dødsfall, og at de ikke hadde gjort grundige nok undersøkelser. I brevet blir Hardanger Folkeblad klandret for å villede leserne til å tro at isen på Sandvinsvatnet var trygg. Der Inge Børslien forulykket var isen bare to cm tykk.

– Odda er et lite sted og avisen har en viktig posisjon i lokalsamfunnet. De fleste stoler på det man leser i avisen, sa broren Dag Børslien til Bergens Tidende 28. januar.

Sjefredaktør Trygve D. Syse i Hardanger Folkeblad svarte i samme sak. Til avisens forsvar pekte han på at de hadde nevnt politiets påminnelse om å utvise varsomhet på isen.

Eget ansvar

Syse mente at verken han eller avisen kunne ta ansvar for Børsliens bortgang.

– Det gjelder alle aviser som omtaler is, fjell eller skibakker. Vi kan aldri garantere at det er sikkert alle plasser, og folk er nødt til å ta eget ansvar.

Redaksjonen hadde ifølge Syse likevel tatt lærdom av saken.

– I etterpåklokskapens lys har vi lært at vi kan være mer aktpågivende i forhold til informasjonen vi går ut med om naturforhold, sa Syse i det samme BT-intervjuet.

Ikke ansvarlig

Den påfølgende dagen ble saken kommentert i BT av sjefredaktør Trine Eilertsen og generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold. Ingen av dem ville holde Hardanger Folkeblad ansvarlig for ulykken. Begge kritiserte imidlertid lokalavisens kildearbeid.

– Det er altfor spinkelt. Avisen har ikke gjort jobben ordentlig når de slår fast at det er trygg og stålblank is på Sandvinsvatnet. Idet man skal oppfordre noen til å gå ut på isen, er man nødt til å finne mer offisielle kilder enn en skoleklasse, uttalte Eilertsen.

– Man kan aldri være nøye nok med kildekritikk, særlig når det kan ha åpenbare konsekvenser for liv og helse å følge et råd. Dette er noe mediene må lære av og som man må være ekstremt forsiktig med fremover, sa Kokkvold.

Trakk uttalesene

Vi gjorde et lengre intervju med Hardanger Folkeblads redaktør om den samme saken. Dagen etter intervjuet valgte Syse å trekke alle uttalelsene.

Spørsmålene vi stilte omhandlet hvordan han som redaktør reagerte da dødsfallet ble kjent, hvordan han opplevde brevet fra de pårørende, og hva slags hjelp journalisten som skrev saken har fått.

Vi ville også vite om avisreportasjen og den påfølgende dødsulykken har fått noen konsekvens for tillitsforholdet mellom lokalbefolkningen og Hardanger Folkeblad.

Powered by Labrador CMS