Andrine Sæther og Lars Lillo Stenberg på vei inn til Høyesterett. Foto: Birgit Dannenberg

Kan innskrenke pressefriheten

Redaktørforeningen mener en dom i Høyesterett mot Se og Hør kan begrense pressefriheten. Lars Lillo Stenberg er usikker på hvordan den vil lide.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Høyesterett skal i dag høre partene Se og Hør mot Andrine Sæther og Lars Lillo Stenberg etter at førstnevnte fotograferte og trykket bilder fra parets bryllup. Generalsekretær i Norsk Redaktørforening Nils E. Øy mener at en dom mot Se og Hør vil innskrenke pressefriheten.

Invadere kirkene

– Den vil jo begrense trykkefriheten hvis bilder fra dagligdagse situasjoner skal bli ulovlig å publisere, sier Øy til Journalisten.

Se og Hør fotograferte vielsen til paret på Tjøme fra båt. Dette medførte at Sæther og Stenberg trakk bladet for retten og vant både i tingretten og i lagmannsretten.

Øy forstår at ekteparet Sæther og Stenberg ønsker ro og fred.

– Hadde jeg vært redaktør, ville jeg også bedt om tillatelse. Det jeg reagerer på er at det skal være straffbart og forbudt ved lov å ta denne type bilder og publisere den.

– Men ligger det ikke i det du sier at det dermed er fritt fram for pressen å invadere kirkerommet hver gang noen av kjent karakter gifter seg? Den norske kirke er jo tross alt å anse for å være en del av det offentlige rom.

– Nei, det mener jeg nødvendigvis ikke. Men jeg mener det er en rekke dagligdagse situasjoner hvor det ikke er snakk om å krenke noen – der har jeg store problemer med å akseptere at samfunnet skal bruke straff for å publisere. Samtidig har jeg sansen for å spørre folk om det er lov til å publisere bildene, sier Øy.

Lurer på konsekvensene

Lars Lillo Stenberg har også fundert rundt utspillene om at en dom mot bladet vil begrense trykkefriheten.

– Jeg har lurt på hva slags konsekvenser dette vil ha. Enkelte mener det er en innskrenkning av pressefriheten og da har jeg lurt på hva slags saker som vil lide. Når det gjelder avisstoff så skal offentlighetens interesse fortsatt gjelde. Her er det blitt tatt bilde uten at man er blitt forespurt, og det blir et oppslag ut av det. Det er jo den type saker vi protesterer mot, og det er jo ikke altfor mange oppslag av denne typen i dagspressen, sier Lars Lillo Stenberg til Journalisten.

Ikke dagspressen

Stenberg er enig i at offentligheten har rett til å vite om han er gift eller ei.

– Men det er et skjema jeg fyller ut. Hvor jeg er viet er ikke den offentlige handlingen, understreker han.

Stenberg tror ikke at trykkefriheten vil bli kraftig rammet dersom Se og Hør taper i Høyesterett.

– Jeg tror egentlig ikke at dette rammer bredt, mest rammer det nok Se og Hør og andre blader i samme sjanger. Det er ikke så ofte VG og Dagbladet havner i samme leia som Se og Hør har gjort her. Alt i alt må de nok tenke seg om når de tar bilder, sier musikeren.

Verken sensitivt eller krenkende

Tidligere sjefredaktør i Se og Hør, Odd J. Nelvik, mener at jussen den senere tid har snudd trenden i forhold til PFU litt på hodet.

– Til nå har presseetikken stort sett vært strengere enn jussen. Men i noen saker har vi sett at domstolene går lenger enn PFU, og det er helt nytt. Det gjorde de blant annet i Big Brother-saken hvor PFU frifant oss og Høyesteretten dømte oss, sier Nelvik.

– I denne saken er det en offentlig handling på offentlig sted, og det er vel helt soleklart at denne saken aldri ville blitt pådømt i PFU heller. Den er verken sensitiv eller krenkende på noe vis. Det er en enkel og grei bryllupsreportasje fra skjærgården i det offentlige rom, sier Nelvik og viser til at mindretallet i lagmannsretten ville frifinne bladet.

Møter med åpent sinn

Nelvik skal selv møte i Høyesterett når saken skal opp til behandling i dag.

– Jeg går dit med åpent sinn, og så får vi se hva som skjer. Det vil jo være ganske overraskende om vi blir dømt i en slik sak. I tillegg er det slik at brudeparet aldri ga noen beskjed til oss på forhånd at de ønsket at reportasjen ikke skulle trykkes. Vi ringte brudeparet de to dagene etter bryllupet og hørte ikke fra dem før bladet var gått i trykken.

– Hadde de kontaktet oss, hadde vi kunnet vurdere innsigelsene deres.

Journalisten vil følge saken fra Høyesterett.

Powered by Labrador CMS