Journalister banket opp i Hviterussland
Norsk Journalistlag er blant norske organisasjoner som protesterer mot Hviterussland, etter at journalister nylig ble slått, arrestert og domfelt.
NJ har, sammen med Menneskerettighetshuset, Raftostiftelsen, den norske PEN-klubben og Den Norske Helsingforskomité, sendt et protestbrev til presidenten, påtalemyndigheten og innenriksdepartementet i Hviterussland. Kopi er sendt til Europarådet og det norske Utenriksdepartementet.
Organisasjonene krever at Hviterussland slutter å forfølge medier og journalister i landet. I brevet fordømmer organisasjonene voldsbruken mot fredelige demonstranter og mediefolk som er på jobb.
Journalister i kamp
Det hviterussiske journalistforbundet BAJ har engasjert seg sterkt i kampen for ytringsfrihet og menneskerettigheter i president Aleksandr Lukasjenkos diktatur. Dette har fått dramatiske konsekvenser for flere av BAJs medlemmer.
I brevet til de hviterussiske myndighetene viser de norske organisasjonene til at fotojournalist Andrej Liankevich fra ukeavisa Nasha Niva ble brutalt slått og arrestert av opprørspolitiet 25. mars. Da gjennomførte tusenvis av hviterussere en fredelig demonstrasjon i Minsk, i anledning 90-årsjubileet for den hviterussiske republikk.
KGB-ransaking
I brevet uttrykker organisasjonene også bekymring over at KGB, som lever i beste velgående i Hviterussland, 27. mars startet ransaking hos uavhengige medier og hjemme hos journalister.
«Ransakingen skjer i leilighetene til journalistene Eduard Mielnikau, Anatol Hatochyts (Homiek), Alena Stsiapanava (Vitsiebsk), Tamara Shchapiotkina (Biaroza), Hienadz Sudnik (Mahileu)», skriver organisasjonene.
Ransakingen skal ifølge brevet ha sammenheng med beskyldninger om ærekrenkelser mot president Aleksandr Lukasjenko.
Støtter BAJ
«Denne aksjonen viser at Hviterussland ikke aksepterer eksistensen av uavhengige medier og et sivilt samfunn. Vi anser dette som et grovt brudd på artikkel 19 i FN-konvensjonen om sivile og politiske rettigheter. Vi støtter fullt ut det hviterussiske journalistforbundets kamp for å beskytte journalister og forsvare ytringsfriheten», skriver de fem norske organisasjonene.
Ifølge organisasjonene, som bygger på rapporter fra BAJ og andre søsterorganisasjoner i Hviterussland, brukte politiet brutal vold mot demonstranter 25. mars. Over hundre personer ble innbrakt av politiet. Blant dem var journalister fra Litauen.
«Spesielt fordømmer vi arrestasjonen av journalister som dekket begivenheten, og den pågående forfølgelsen av uavhengige medier og journalister», heter det i brevet.
15 dager i fengsel
En lokal domstol i Minsk besluttet 26. mars å sende Andrej Liankevichs sak tilbake til politiet, som ble bedt om å dokumentere sine beskyldninger mot journalisten. En annen journalist i Nasha Niva, Sjamen Pechanko ble arrestert og dømt til 15 dagers fengsel av en annen lokal domstol i Minsk.
Begge journalistene ble siktet for brudd på lovreglene for å gjennomføre massemøter.
«Journalistene ble innbrakt, til tross for det faktum at de dekket opptoget. Vi beklager at hviterussiske statsmyndigheter ikke anerkjenner rollen og rettighetene til journalister som rapporterer fra pågående begivenheter i Hviterussland. Vi fordømmer Hviterusslands juridiske praksis, som ikke frikjenner journalister når det er åpenbart at det ikke er noe legalt grunnlag for sakene», skriver NJ og de fire andre organisasjonene.
I alt ble 26 personer dømt til korte fengselsstraffer på fem til 15 dager etter demonstrasjonen i Minsk 25. mars, mens over 50 personer ble bøtelagt. Ifølge rapportene ble 20 personer påført skader etter sammenstøt med opprørspolitiet.