Ti år med minutt for minutt har blant annet tatt seerne med på Bergensbanen, Hurtigruten, friluftsliv, reinflytting og nå – klokkebygging. Foto: NRK

Ti år siden NRKs første «minutt for minutt»

NRK har sent 88.822 minutter med sakte-TV.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Vi har hatt mye humor og rare påfunn som drivkraft, men i bunnen ligger alltid en historie som er verdt å fortelle. Det er viktig, spesielt for en kringkaster som NRK.

Det sier prosjektleder og «sakte-TV-sjef» Thomas Hellum i NRK Hordaland til Journalisten.

Sprøtt og sært

Torsdag er det ti år siden NRK for første gang testet konseptet «minutt for minutt». Den gang kunne seerne bli med Bergensbanen over fjellet fra Oslo til Berge, en sprø idé, ifølge Hellum, som han selv var med å utvikle.

– Det var et litt rart prosjekt som vi lo mye av i starten, men vi syns det var så sprøtt at vi bare måtte prøve det. Vi trodde jo det skulle bli en sær sending for et par tusen toginteresserte, sier Hellum

Bergensbanen minutt for minutt gikk på NRK i 2009. Her Thomas Hellum, som var fotograf, og reporter Elin Helgheim på Ål stasjon. Foto: Embrik Rudningen / Hallingdølen / NRKs bildearkiv

Slik ble det ikke. Konseptet ble derimot en stor suksess – til de aller flestes overraskelse – «en høyst uventet suksess», som NRK skriver selv: Bergensbanen minutt for minutt samlet over 1,2 millioner nordmenn foran skjermen.

– Det var definitivt ingen planlagt suksess, slår Hellum fast.

Siden den gang har statskanalen sendt 23 programmer i «sakte-TV»-formatet, som til sammen utgjør hele 88.822 minutter med sendetid minutt for minutt, viser tall Journalisten har fått tilsendt fra NRK.

Omregnet til timer og døgn er det snakk om 1.480 timer og litt over 61 døgn med sakte-TV – altså rundt to måneder sendetid.

Bergensbanen ved Ustaoset, fra NRKs bildearkiv. Foto: Rolf Sørensen / NSB

Sakte-TV blir født

Allerede mens Bergensbanen ble sendt direkte kom de første meldingene fra publikum om at NRK burde gjøre noe liknende med Hurtigruten. Så, bare ei uke etter den første sendinga, var Hellum i gang med planlegging av det som skulle gjøre at sakte-TV-begrepet ble født, og som virkelig gjorde konseptet til en suksess.

3,2 millioner seere var innom sendinga der NRK ble med Hurtigruten fra Bergen til Kirkenes. Den varte i over 134 timer, og NRK2 var den mest sette kanalen i løpet av sendinga, med en markedsandel på 36 prosent.

Det var fantastisk da reinflyttinga startet tre dager senere enn planlagt. Det ble en sending fullt og helt på naturens premisser.

Thomas Hellum, NRK Hordaland

– Det at vi sendte direkte var nok det som gjorde at det tok av. Det ble jo en vanvittig happening hvor publikum laget hele sendinga på fem og et halvt døgn. Vi kunne ikke ha oversikt, sier Hellum.

– Det var litt skummelt også, fordi vi skjønte at vi bare kunne gjøre dette én gang. Vi tenkte at vi ikke kunne toppe dette.

– Det ble jo en vanvittig happening hvor publikum laget hele sendinga, sier Thomas Hellum om Hurtigruten minutt for minutt, som samla folk og båter langs hele kysten. Her i Stamsund i Lofoten. Foto: NRK

Hurtigruten-sendinga står igjen som den største opplevelsen og det største høydepunkt for prosjektlederen, selv om det også er høydepunkter i de andre sendingene.

– Det var fantastisk da reinflyttinga startet tre dager senere enn planlagt. Det ble en sending fullt og helt på naturens premisser, som jo er kjernen i hele reindrifta. En lærer seg å elske når slikt skjer, alle prosjektene har jo hatt sine ting som ikke har gått etter planen.

Seerne har blant annet fått være med minutt for minutt på Hurtigruten, Reinflytting, Nordlandsbanen, strikking, vedfyring, salmesang, tidevann i Saltstraumen, og ut på tur med Lars Monsen, for å nevne noen av de 23 sendingene.

– Det har vist at sakte-TV faktisk er en måte det er mulig å drive historiefortelling på. Jeg tror det har gjort noe med hele synet på innovasjon og nyskapning i NRK. Hadde kringkaster sagt nei til Bergensbanen-ideen i 2009, hadde vi gått glipp av alt det som senere har blitt laget av sakte-TV, sier Hellum.

Reinflytting minutt for minutt ble en TV-sending fullt og helt på naturens premisser, mener Thomas Hellum. Foto: Edmund Johannes Grønmo

Han mener det at en vill og rar idé kunne bli en stor suksess, gjør at NRK tør å prøve å gjennomføre flere nytenkende prosjekter, og tenke at det ikke er så farlig om det ikke blir det.

Det har vist at sakte-TV faktisk er en måte det er mulig å drive historiefortelling på. Jeg tror det har gjort noe med hele synet på innovasjon og nyskapning i NRK.

Thomas Hellum

– Om, noen hadde fortalt meg for en del år tilbake at vi kom til å sende tolv timer direkte med flo og fjære, da hadde jeg nok syntes det hørtes litt rart ut. Men da vi sendte «Saltstraumen minutt for minutt» så kjentes det ganske naturlig. Det viser at vi har flyttet noen grenser.

Saken fortsetter under tabellen.

«Minutt for minutt»-sendinger fra 2009-2018

ÅrProgramSendetid minutter
2009Bergensbanen436
2010Flåmsbanen59
2011Hurtiguten8094
2012Lakselva1084
Telemarkskanalen690
Nordlandsbanen595
2013Nasjonal vedkveld721
Sommerbåten (minutt for minutt og «på vei til»)20890
Nasjonal strikkekveld1173
2014200 år på 200 minutter207
1814 på 24 timer1440
Piip-show839
Salmeboka minutt for minutt3651
2015Krig på 200 minutter215
Sommerbåten (minutt for minutt og «på vei til»)11122
2016Saltstraumen minutt for minutt720
Fuglefjellet - minutt for minutt4901
Hele Norge bygger - minutt for minutt645
Skibladners seilas minutt for minutt1495
2017Reinflytting minutt for minutt9048
Sommertoget (minutt for minutt og «på vei til»)8614
2018Monsen (minutt for minutt og «på tur til»)6365
Grieg (minutt for minutt)2117
Snitt3701
Totalt88822

Kilde: NRK

Sommeren 2018 kunne folk bli med Lars Monsen på tur på direktesendt TV, minutt for minutt. Foto: Sindre Skrede / NRKs bildearkiv

Teknologidrevet historiefortelling

På ti år har også teknologien utviklet seg betydelig, og NRK har brukt mulighetene i saktegående direktesendinger til å teste ny teknologi og nye bruksområder for teknologi, forteller Hellum. Mange av NRKs mest erfarne innen TV-produksjon har vært tungt inne hele veien, det samme har NRK Beta.

– Veldig mange av sakte-TV-produksjonene er teknologidrevet, og teknikken har drevet historiefortellinga. Vi har hatt tid til å teste ut ting, og vi har senket terskelen for hva som er lov kvalitetsmessig.

Om noe har gått galt, har publikum vært med på det, mener Hellum.

– Da tilgir publikum oss det, de skjønner at dette ikke er gjort før, at «nå leker NRK på direkten – sammen med meg». Vi har skaffet et rom der vi får lov å eksperimentere på lufta.

Prosjektleder Thoams Hellum mener «Klokka minutt for minutt» er noe av det rareste de har gjort til nå. Foto: NRK

Det stopper heller ikke her. I august skal NRK sende ni døgn i strekk fra Hurtigruten på Svalbard. I dag, torsdag, markerer NRK dessuten jubileet ved å sende «Klokken minutt for minutt», der elever fra Åsane Folkehøgskole skal bygge klokkeslettene i treplanker for hvert minutt i et helt døgn. Det sendes direkte fra Bergen stasjon, og skal

– Akkurat nå tenker jeg det er noe av det rareste av det vi har gjort.

Sakte-TV-sjefen har også snakket på TED X om fenomenet:

Powered by Labrador CMS