Imøteser bedre skattelister
Journalister som jobbet med årets skattelister håper det blir flertall for å gjeninnføre den gamle ordningen og gjerne også ta med tall for bruttoinntekt.
– Vi vil tilbake til det gamle systemet, men vi vil gjerne ha noen flere tall også. Dagens system er forferdelig tungvint. Skal vi ha en oversikt over de 500 rikeste i Trøndelag, så må vi sitte rundt omkring på rådhusene og gå gjennom listene manuelt, sier Grete Holstad, leder for samfunnsavdelingen i Adresseavisen.
Regionavisen i det midtnorske dekker tre fylker og et utall kommuner. I år samarbeidet de med Namdalsavisen og Verdalingen, men i morgentimene fredag 7. oktober hadde avisen en kjempedugnad med journalister som satt rundt i de ulike kommunene og saumfor skattelistene. Likevel greide ikke Adresseavisen å dekke alle kommunene på en tilfredsstillende måte.
– I dagene før listene ble lagt ut, snakket jeg med flere kollegaer i mindre aviser og de bare la det hele bort, sier Holstad.
Hadde ikke en sjanse
John Erik Kristensen i Mandalsavisen Lindesnes sier at de hentet tallene fra Fædrelandsvennen, som hadde satt et stort team på å skumme skattelister i sørlandskommunene.
– Vi i Lindesnes hadde ikke en sjanse. Når vi har full bemanning teller redaksjonen åtte medarbeidere. Det sier seg selv at vi makter ikke å gå manuelt gjennom skattelistene i de fem kommunene vi dekker, sier Kristensen.
Han mener det er feil av myndighetene å gjøre tallene så vanskelig tilgjengelige når det likevel bedyres at skattelistene skal være offentlige.
– Jeg synes det er en god idé å gjøre tallene lettere tilgjengelig, sier han.
Mange i sving i BA
Journalist Dag Hellesund i Bergensavisen forteller at 15 reportere fra BA var i sving fredag morgen for to uker siden.
– Dette systemet vi har nå er forferdelig tungvint. Vi må fysisk være til stede på hvert enkelt likningskontor. Det er fort gjort å lese et tall feil, skrive det ned feil eller punche det inn feil senere. Det er i det hele tatt merkelig at når listene tross alt er offentlige, så legger man så store begrensninger på bruken, sier Hellesund.
– Tore Nordtun fra Ap ønsker å gå tilbake til den gamle ordningen og dessuten legge ut flere tall, som for eksempel bruttoinntekt. Hva sier du til det?
– Det ville være helt fantastisk om vi kunne få flere opplysninger. Dette dreier seg om vital informasjon om økonomiske forhold i samfunnet som folk har krav på å få vite, sier Dag Hellesund.