Visedirektør i INSI, Sarah de Jong. Foto: Kathrine Geard

Færre journalister drept i 2008

Få dager før året ebber ut er til sammen 86 journalister og medieansatte registrert drept.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det er International News Safety Institute (INSI) som fører denne statistikken, som også Den internasjonale journalistføderasjonen (IFJ) holder seg til. 77 av de drepte er journalister, ni er medieansatte sjåfører, tolker eller lignende. Med til INSI-statistikken for 2008 hører også 12 saker under etterforskning der årsaken ikke er klarlagt.

Antallet er uansett langt lavere enn i 2007 da INSI rapporterte hele 172 drepte medieansatte. Av dem var 145 journalister.

Irak igjen

Irak topper årets dystre statistikk med 15 drepte pressefolk. Deretter følger India (6), Pakistan (5), Georgia (5) og Russland (3). Versting-kontinentet er Asia med 34 drepte.

Det første offeret kom allerede 12. januar, da den nepalske avisredaktøren Pushpa Shrestha ble skutt og drept sør for Katmandu. Den andre var Carsten Thomassen som ble drept under terrorangrepet på Serena hotell i Kabul 14. januar.

Det foreløpig siste offeret er den filippinske radiojournalisten Leo Mila som ble skutt 2.desember idet han forlot redaksjonen.

Mest utsatte

Reportere uten grenser oppgir 50 drepte journalister og en drept medieansatt. 140 journalister sitter fengslet, det samme gjør åtte medieansatte og 69 cyberdissidenter.

Committee To Protect Journalists opererer med 41 bekreftede og 22 ubekreftede saker der journalister er drept.

Det er for øvrig sjette gang Irak framstår som det farligste landet for journalister å jobbe i. Og de som må bøte med livet er lokale journalister.

INSI er helt og holdent viet arbeidet for å øke sikkerheten til journalister som arbeider under farlige forhold rundt i verden. Og har i år avviklet flere regionale konferanser og kurs for å øke bevisstheten og kunnskapen om hvordan risiko kan reduseres.

Kursing

Global Media Forum spurte nylig visedirektør Sarah de Jong om INSI gjør noe spesielt for å hjelpe lokale journalister. Journalister som vestlige medier ofte benytter der konfliktene er farligst. Da svarte hun slik:

– Vi har hatt hittil hatt 160 journalister i 16 av de verste landene på kurs. Det er viktig at de har sikkerhetsinformasjon tilgjengelig slik at de kan forberede seg bedre på det som møter dem, sier de Jong.

Hun opplyser videre at INSI nå har fem regionale kontorer og at det har ført til at flere lokale journalister har bedre tilgang på relevant sikkerhetsinformasjon enn tilreisende journalister som har kastet seg på første fly. Men selv om det fortsatt dør mange journalister i Irak, er antallet drepte likevel gått kraftig ned i forhold til 2007 og 2006, som begge endte med 32 drepte journalister. Presseorganisasjonene regner med at utviklingen henger sammen med at sikkerhetssituasjonen i Irak generelt er forbedret.

Powered by Labrador CMS