Mediesikkerhet i pengevansker

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

58 journalister og media-ansatte er drept i arbeid hittil i år. I tillegg er 21 dødsfall fremdeles under etterforskning. Dette gir forhåpentlig en tilbakegang fra fjoråret som endte på 109 ved årsskiftet.

Tallene kommer fra International News Safety Institute (INSI) som hadde årsmøte i tilknytning til nyhetskonferansen NewsXchange på Malta onsdag.

Teller alle

Hvert år kommer det ulike tall fra forskjellige organisasjoner for hvor mange journalister som er drept i arbeid. INSI teller med både journalister, andre medieansatte og medhjelpere.

Organisasjonen hadde sitt sjette årsmøte i går, og sliter med store problemer for å få finansiert sin virksomhet som et uavhengig og bransjestyrt sikkerhetsnettverk for pressen. De fem første årene nøt man godt av en prosjektstøtte fra svenske utviklingsmidler. Noen erstatning for disse inntektene har man ikke klart å finne i finanskrisetider.

Kritisk

Situasjonen for INSI er dramatisk og ledelsen antydet at det ville bli innkalt til et ekstraordinært årsmøte senere i år.

INSI ble opprettet etter initiativ fra den internasjonale journalistorganisasjonen IFJ og har til formål å være bransjens eget nettverk for sikkerhetsinformasjon, forebygging og trening. Norsk Journalistlag har vært medlem fra begynnelsen, og oppslutningen fra norske mediebedrifter er veldig stor. Redaktørforeningens Nils Øy har sittet i INSIs styre fra begynnelsen av.

Powered by Labrador CMS