Reidun Kjelling Nybø vil gjerne ta imot KrF-politiker Truls Olufsen-Mehus i Pressens hus.
Foto: Morgane Fauconnier
Inviterer Truls Olufsen-Mehus til Pressens hus etter «rottebolig»-uttalelsen
– Det takker jeg ja til, svarer KrF-politikeren.
– I redaktørforeningen har vi en grunnleggende tro på at kritikk, debatt og folk med meninger bør møtes i øyehøyde. Derfor vil jeg gjerne invitere Truls Olufsen-Mehus til Pressens hus, sier Reidun Kjelling Nybø til Journalisten.
Generalsekretæren har fått med seg Journalistens omtale av uttalelser KrF-politikeren nylig kom med i et podkastintervju, der han beskrev Pressens hus som en «rottebolig» med samrøre mellom medier og organisasjoner som deler lokaler og lunsjbord.
Uttalelsene har allerede møtt motbør fra styrelederen for Foreningen Pressens hus og Høyres mediepolitiske talsperson. KrF sentralt har avslått å kommentere uttalelsene.
Nå vil redaktørforeningen opprette kontakt med Olufsen-Mehus og møte kritikken. Og kanskje avmystifisere hva som foregår i Pressens hus midt i Oslo sentrum, der en rekke presseorganisasjoner og et par medier holder til.
Olufsen-Mehus takker kontant ja til invitasjonen, les svaret lenger ned i artikkelen.
– Ikke sånn verden fungerer
– Jeg tror uttalelsene må være basert på manglende kunnskap om hvordan Pressens hus fungerer, og hvordan mediene og medieorganisasjonene jobber. Det hadde vært flott hvis han ville besøke huset. Det er på ingen måte sånn at de som inviteres hit, kun er organisasjoner eller mennesker med bestemte holdninger, sier Nybø.
Hun er opptatt av å forsvare Olufsen-Mehus' rett til å beskrive Pressens hus som en rottebolig eller det som verre er, men mener samtidig uttalelsene hans bygger på misforståelser.
– Jeg har sett hvilken stor fordel det er for medieorganisasjonene å kunne samarbeide godt. Selv om man deler kontoradresse, betyr det ikke at man mener det samme om alt, understreker Nybø.
Hun trekker fram Journalisten, som deler lokaler med eierne i Norsk Journalistlag, men likevel opererer som et uavhengig medium. Og påpeker at Kommunikasjonsforeningen har samme kontoradresse som journalistlaget og Journalisten.
– Olufsen-Mehus kan gjerne sitte og jobbe i Pressens hus, uten at han dermed adopterer holdningene og meningene til alle rundt ham. Det er ikke sånn verden fungerer, sier Nybø.
Vil ikke ta avstand
Hun forteller at redaktørforeningen ofte møter en oppfatning om at de eksisterer for å passe på hva norske redaktører gjør eller ikke gjør.
– Jeg vet ikke hvor ofte vi må si at vår rolle ikke er å holde redaktørene i ørene, men gjøre dem i stand til å gjøre jobben sin, mest mulig fritt og uavhengig. Blant medlemmene har vi alt fra Harald Klungtveit i Filter Nyheter til Hans Rustad i Document. Fra Mari Skurdal i Klassekampen til Helge Nitteberg i Nordlys. Vi har over 800 medlemmer, med omtrent like mange meninger om hvordan verden ser ut.
Nybø påpeker at mediene har generelt høy tillit i Norge, men at man må erkjenne at det også finnes miljøer der tilliten er lav.
Responsen på Olufsen-Mehus' egne Facebook-innlegg om saken viser at budskapet treffer: Det ene innlegget har fredag nær 800 likerklikk og 250 delinger.
– Jeg har ingen tro på at man skal ta avstand fra denne typen holdninger og personer. Jeg er helt uenig i beskrivelsen av Pressens hus som en rottebolig, men mener det er klokt å lytte til kritikk fra de som ikke har den tilliten som de aller fleste andre har, avslutter Nybø.
– Skal ta opp noen vanskelige spørsmål
Generalsekretæren får raskt positivt svar fra Olufsen-Mehus:
– Veldig positivt. Det takker jeg ja til, svarer politikeren, som opplyser at han tror første anledning er 15. februar grunnet reiseplaner.
Han legger til:
– Så skal jeg forberede noen problemstillinger i mellomtiden og ta opp noen vanskelige spørsmål.