Jan Ove Årsæther, nyhetsredaktør i TV 2. Foto:Kathrine Geard

- Skjult kamera var nødvendig

Men spørsmålet om hva som er seksuelle handlinger, er det forskjellig oppfatning om.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther i TV 2 sier han ikke ønsker å gå i diskusjon om seksuelle teknikker, men holder på historien også etter at Dagbladet fredag forsøkte å slå sprekker i påstanden om at Frp-politikeren Bård Hoksrud hadde hatt sex med den latviske kvinnen.

Kamera i ansiktet

I fredagens avis sier kvinnen at hun ikke hadde sex med Hoksrud. Og når Hoksrud senere orienteres om deler av kvinnens utsagn, får han spørsmål om hvorfor han sa at de hadde hatt sex hvis det var annet som skjedde.

– Fordi jeg fikk et TV-kamera opp i ansiktet og ble helt perpleks, sier han til avisen.

Senere samme dag publiserer samme avis en artikkel på nett hvor politiet slår fast at Hoksrud og kvinnen har hatt seksuelt samkvem sett med lovens øyne. Hoksrud selv erkjenner at det var en full kroppsmassasje og at han også berørte henne.

Behovet for skjult kamera

– Dette bekrefter at skjult kamera var nødvendig for å få ut sannheten. Det viser at kvinnen ikke snakker sant og at Hoksrud går tilbake på sine egne utsagn dersom han får mulighet til det, sier Årsæther.

Her kan du lese Jan Ove Årsæthers utgreiing rundt TV 2s bruk av skjult kamera i Riga og hvorfor kanalen publiserte videoen.

Fredag er det kommet inn en klage på TV 2s metode i saken rundt Hoksrud. Klagen er kommet fra en anonym klager som ikke er berørt part og må derfor hente inn samtykke fra Hoksrud før Pressens faglige utvalg vil behandle den.

Mener oppslagene holder

Dagbladets nyhetsredaktør Alexandra Beverfjord sier til Journalisten at hun ikke føler at nettoppslaget slår i hjel papiroppslaget. Snarere forteller hun at det avisen gjorde var et godt stykke journalistikk ved å gå opp TV 2s sak og å få den prostituerte kvinnen i tale. Beverfjord mener det er veldig tekniske spørsmål om det er seksuelle handlinger som er gjennomført, samtidig som det også er forskjellige oppfatninger av hva sex er.

– Vi presenterer ikke annet enn at hun nekter for at de to hadde samleie. Og så benekter han for at de har hatt samleie, men han benekter ikke at han har brutt loven.

Viktig å ettergå makta

Beverfjord forteller at hun er enig med Jan Ove Årsæther at det i denne saken er krevende å få avdekket forholdet uten skjult kamera, men hun er langt fra sikker på om Dagbladet ville gjort det samme i en tilsvarende situasjon. Nyhetsredaktøren legger til at det i mediene også kreves mye av de folkevalgte og viser til stabbursaken med Aslaug Haga og at det derfor også er naturlig å ettergå dem.

– Men det er ikke snakk om et lovbrudd her med en høy alvorlighetsgrad.

Powered by Labrador CMS