Å åpne Helvetes porter

(Leserkommentar): Ingen sak i verden er stor nok for telefonavlytting av leserne, skriver Jarle Aabø.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det er direkte oppsiktsvekkende at flere norske redaktører er klar for at journalister kan utføre ulovlig telefonavlytting av leserne.  Det finnes ikke en sak i verden som er stor nok for slike overgrep.

Nylig ble Englands største avis lagt i grus på grunn av straffbare avlyttings- metoder og politiet er i full gang med å røyke ut syndebukkene. Saken har rystet en hel nasjon og i går måtte selveste Rupert Murdoch ydmykende forklare seg for britiske politikere. I kjølvannet av denne saken velger nå flere toneangivende norske redaktører å gå helt motsatt vei.

Rammer uskyldige. Dagbladets Lars Helle er en av de som er mer enn villig til å drive ulovlig telefonavlyttingen, bare saken er viktig nok. Til Journalisten konkretiserer Helle hvilke aktører som må tåle avlytting: statsråder, stortingspolitikere, næringslivsledere, fylkesmenn, ekspedisjonssjefer, høyesterettsdommere, biskoper, NAV og Skatteetaten.

Det Helle ikke sier noe om er at avlyttingen også vil ramme alle de personene disse samfunnstoppene snakker med. Alt fra private samtaler mellom ektefeller, barna, venner og elskere for den del –  til forretningshemmeligheter og graderte opplysninger. Er Helles åpenhet for denne grove krenkelse av enkeltindividet begrunnet i at Dagbladet allerede har avlyttet telefonsamtaler?

Naivitet. At det er straffbart å drive telefonavlytting i Norge uten rettens godkjennelse er opplagt for alle, men hvorfor er norske redaktører villig til å begå grove og krenkende straffbare handlinger?

Ifølge Lars Helle kan det dreie seg om saker der samfunnstopper tilraner seg fellesskapets verdier eller hull i systemene til NAV. Helle ser for øvrig ikke at det er så mye å skrike opp om at journalister avlytter sine lesere, fordi han sier til Journalisten at ”På mange måter kan det sammenlignes med den gamle klassikeren om journalister som skal teste sikkerhetssystemet på flyplasser ved å gå gjennom sikkerhetskontrollen med kniv/andre våpen.” Dette er i beste fall norgesrekord i naivitet.

På dagsorden. Hva sier så Vær varsom-plakaten om telefonavlytting? Ingenting. Men den burde kanskje få noen linjer ekstra slik plakaten fikk da Se og Hør ble avslørt for sjekkheftejournalistikk. Altså, pressen skal som hovedregel ikke betale for informasjon. Kan da den samme presse i samarbeid med privatetterforskere sniklytte på folks telefonsamtaler eller tømme emailkonti hvis redaktøren mener saken er viktig nok? Hvor ble det av plakatens klare føring om å vise respekt for menneskers privatliv?

Seg selv i døren. Av egen erfaring vet jeg at den samme presse som nå åpner for avlytting, selv er livredd for å bli utsatt for det samme og mange journalister er fast bestemt på at de er blitt avlyttet gjennom sin karriere.

Selv opplevde jeg flere ganger typiske kjennetegn på at noen ”rotet” på linjen min da jeg arbeidet i Dagens Næringsliv. Det var særlig da jeg skrev om saker som involverte forsvaret. Alt var selvfølgelig bare en følelse basert på rare lyder og at jeg kunne høre hele eller deler av forrige samtale ved neste telefonbruk. Uansett, den dagen pressen avslører at noen avlytter journalister kommer pressen til å åpne Helvetes porter mot den eller de som har gjort det. Inntil videre har den samme pressen åpnet de samme porter mot norske borgere.

Powered by Labrador CMS