Sykkelkommentator Johan Kaggestad teller på knappene for hvor lenge han skal holde det gående, men årets spesielle Tour de France-versjon gjør det vanskelig å skulle gi seg.Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Kaggestad: – Drita dumt hvis dette blir mitt siste Tour de France
Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Tour de France har befestet Johan Kaggestads (76) rolle som en av Norges fremste TV-kommentatorer. I år må han kommentere verdens største sykkelritt fra Oslo.
Annonse
Siden 2003 har Kaggestads stemme runget i sportsinteresserte nordmenns hjem. I tospann med Christian Paasche har han vært med på å bygge Tour de France til en seersuksess og gitt sykkelsporten i Norge en gullalder.
De siste årene har han telt på knappene for når han skal pensjonere seg og flytte hjem til gården på Vikersund for godt. 76 år er han blitt, men årets annerledes-Tour gjør det ekstra vanskelig å skulle gi seg etter denne utgaven.
– Jeg har tenkt på det der, det er drita dumt hvis dette blir mitt siste Tour de France. Det blir ikke den festen det skulle ha vært, sier Kaggestad til NTB.
Vi møter ham i resepsjonen i TV 2s lokaler i Bjørvika. Korona-reglene gjør at vi ikke får bli med inn i redaksjonen og se hvor Kaggestad og Paasche skal sitte og kommentere rittet fra de franske landeveiene.
Vil være med i Danmark
– Framtiden avhenger av hvordan det går det neste året, og hvordan helsa er. Jeg vurderer hvert år om jeg skal fortsette. Jeg er med fordi jeg synes det er gøy, og fordi jeg fremdeles er sånn noenlunde oppegående, sier Kaggestad.
Egentlig skulle neste års Tour de France ha start i Danmark. Det kunne ha blitt en perfekt avslutning. Men på grunn av det utsatte EM i fotball, blir danskenes Tour-start forskjøvet til 2022.
– Det hadde vært gøy å få være med på starten i Danmark. Men det er så langt fram i tid at det orker jeg ikke tenke på en gang. Jeg tar ett år av gangen, eller ett ritt av gangen, sier Kaggestad.
Lørdag går starten i årets Tour de France. Men flere har spekulert i om rytterne kommer seg helt til Paris, eller om rittet blir avbrutt underveis.
– Det er et godt spørsmål, vi holdt på å sette i gang en tippekonkurranse om hvor langt rytterne kommer. Men jeg tror de kommer til å fullføre. Det er så stor disiplin, så det tror jeg de skal klare, sier Kaggestad.
Annonse
Tror seerne får samme opplevelse
TV 2s sykkelduo har kommentert flere ritt fra Norge tidligere. Men det blir annerledes når det er selveste Tour de France.
– Det kan ikke sammenlignes. Det er Tour de France, så er det ikke noe, og så kommer resten under der igjen, sier Kaggestad.
– I utgangspunktet er jeg redd vi vil savne miljøet og atomsfæren. Vi har folk der nede som skal skaffe de nyhetene som er, men både jeg og Christian er veldig spent på hvordan dette skal bli, sier Kaggestad.
– Tror du seerne vil merke det?
– Nei, seerne kommer ikke til å merke det. Det nekter jeg å tro. Det må være på detaljer i så fall. Det er de samme bildene som vi hadde før, og vi kommenterer jo ikke annet enn det som er på bildene, sier Kaggestad.
TV 2 sender et team på fire personer fra Norge, i tillegg til at Monaco-baserte Thor Hushovd utfyller rollen som ekspert.
Lite folkefest og burgere
En ting som vil bli annerledes, både for kommentatorene og TV-seerne, er mangelen på folkefest.
– Det blir annerledes. Folk oppfordres til ikke å komme, og det er bortimot 25.000 politifolk som kommer til å passe på at folk ikke kommer i nærheten og at det er minst mulig folkeansamlinger, sier Kaggestad.
– Hvor strenge regler har dere?
– Vi har veldig strenge regler, derfor kan ikke jeg og Christian sitte i studio på Aker Brygge, for der skal Marius (Skjælbek) og Mats (Kaggestad) sitte. Hvis en av oss blir smittet, så går jo hele teamet ned, sier Kaggestad.
Mens vi snakker med ham, kommer Marius Skjælbek forbi. Sportsankeret virker storfornøyd med at han får sitte på Aker Brygge, mens Kaggestad og Paasche må ta til takke med kjelleren i TV 2-huset.
– Jeg har jo vanligvis hatt ansvar for føden til Johan med McDonalds-mat, men det blir ikke sånn i år, melder Skjælbek.