Skjermdump fra Johnston Press' nettsider.
Ber om gjeldshjelp
Over 900 ansatte er allerede sagt opp, men det er ikke nok til å berge Johnston Press ut av krisen.
Det engelske medieselskapet Johnston Press vakler under finanskrisen. Ifølge Financial Times er det hardere rammet enn sine konkurrenter Trinity Mirror, Independent News and Media og Newsquest. Selskapet som gir ut 18 dagsaviser, 166 ukeaviser og 129 ukentlige gratisaviser, har siden januar i fjor redusert bemanningen med 900 ansatte.
Mot salg
Johnston gikk på en solid smell i annonseomsetning i 2008 med 15 prosent lavere inntekter år mot år. Nå ber selskapet om hjelp til å håndtere gjelden på i overkant av 4,5 milliarder kroner.
Administrerende direktør John Fry ønsker ikke å spekulere i hvordan selskapet skal få bukt med gjeldstyngden, som eventuelle salg av enkelte av avisene i porteføljen som blant annet omfatter The Scotsman.
Press Gazette skriver at det er lite trolig at Johnston Press vil selge noen av eiendelene. En kilde sier at det er liten sannsynlighet for at det vil komme attraktive bud på noen av avisene.
Store fall
Det engelske mediemarkedet har møtt på store vansker som følge av finanskrisen og det stadig fallende annonsemarkedet. I flere bransjeblader er det blitt spekulert i om Independent News and Media må selge sitt flaggskip The Independent. Ifølge Media Guardian tror flere av journalistene i avisen at den er i spill.
Hos Newsquest, som er eid av amerikanske Gannett (USA Today), har inntektene fra eiendomsannonsene falt med 60 prosent år mot år. Selskapet har 17 betalaviser i porteføljen, deriblant The Northern Echo. Før jul gjennomførte medieselskapet en omfattende restrukturering av kostnadene og satte stenging av 11 aviser på dagsorden.
Krig
Så langt har kostnadsreduksjonene i de engelske avisene gjort at flere hundre journalister har mistet jobben. The National Union of Journalists (NUJ) har karakterisert kuttene som en krig.
– Vi har ikke skapt denne krisen. I to tiår har en omfattende utbyttepolitikk ført til at tusenvis av journalister har mistet sine arbeidsplasser, sa leder i NUJ James Doherty under en demonstrasjon mot kuttene.
ITV alene skal kutte 430 stillinger i sine distriktssendinger.
Doherty viser til Newsquest som har sagt opp 40 journalister i Evening Times, Glasgow Herald og Sunday Herald, samtidig som selskapet ligger an til et overskudd på mellom 150 og 200 millioner kroner.
Tøft i USA
I USA er situasjonen heller ikke situasjonen særlig lystig. Nyhetsagenten IWantMedia har nå daglig flere titler fra engelsktalende medier om kutt i industrien. Tribune Company som eier blant annet Los Angeles Times og Chicago Tribune har bedt om beskyttelse mot kreditorene. New York Times ble nylig reddet fra å bli et minnesmerke av den mexicanske investoren Carlos Slim.
Hearst Corp., som er verket til legendariske William Randolph Hearst, vurderer å gjøre sin Seattle-avis om til en ren nettavis. Det samme skal Christian Science Monitor ha kommet til.
Sterkere
Før gratisavisen Metro etablerte seg kloden rundt, var Rupert Murdoch den største avisutgiveren i verden. Han erkjenner at dette er den tøffeste perioden News Corporation har vært gjennom siden han startet selskapet for 50 år siden.
Murdoch tror likevel at enkelte av aktørene i bransjen kommer styrket ut av krisen, men noen aviser tror han vil bli lagt ned.
– Kanskje er vi heldige og har mindre konkurranse ved utgangen av denne perioden.