Jødehets på Aftenposten.no
Innlegg med oppfordring om å drepe jøder, lå ute på Aftenpostens nettsider i nesten to timer i formiddag, helt til Journalisten gjorde redaksjonen oppmerksom på det.
Kl. 10.21 i dag ble innlegget «Drep alle jøder» publisert, med den kortfattede teksten «de er alle barnemordere». Innlegget ble liggende der helt til Journalisten gjorde Arild Kveldstad, daglig leder i Aftenposten.no, oppmerksom på det litt over kl. 12.00.
– Det skulle selvsagt ikke sluppet igjennom. Det skal vekk. Her har det skjedd en glipp, sier Arild Kveldstad spontant idet vi gjør ham oppmerksom på leserinnlegget.
Innlegget var en respons på et annet innlegg med tittelen «La oss drepe hver eneste jøde vi vet om», som ble publisert kl. 10.16 og lå ute i en drøy halv time. Også et annet innlegg med lignende innhold var publisert i over en halv time. I skrivende stund publiserer Aftenposten et innlegg som omtaler jødene slik:
«Jødene er Guds valgte folk, det er høyst idiotisk å nekte dem deres rett å drepe, voldta og torturere så mye de bare orker. De er jo tildelt den retten av Gud, er det så vanskelig å forstå??»
På forhånd eller i etterkant?
Gaarder-innleggene aktualiserer spørsmålet om forhånds- eller ettertidsredigering av nettdebatter. Spørsmålet var oppe seinest da Vær Varsom-plakaten skulle revideres tidligere i år, men et forslag om at alle nettdebatter skulle forhåndsredigeres falt. Den nye plakaten aksepterer etterhåndsredigering hvor «upassende innlegg skal fjernes så snart redaksjonen blir gjort oppmerksom på det».
– Det er et vagt tidsbegrep, som i praksis blir en urimelig gummistrikk, sier Sven Egil Omdal i Stavanger Aftenblad.
Han ledet utvalget som foreslo forhåndsregigering, og Stavanger Aftenblad er den eneste som så langt er blitt PFU-felt for et upassende innlegg på nettet.
– Også den gang dreide det seg om jødehets, og det ble liggende i to døgn, over en helg. På en virkedag som denne, og med en så opphetet debatt som Gaarder-kronikken har ført til, blir tidsaspektet et annet. Det nevnte «Drep alle jøder»-innlegget eksemplifiserer hvorfor dagens system med etterhåndsredigering ikke er en farbar vei. Det dokumenterer at dagens system er for dårlig, mener Omdal.
Systemet fungerer
Kveldstad legger seg flat med hensyn til det nevnte eksempelet, men mener likevel systemet fungerer. Han forteller at Aftenposten.no normalt sjekker innleggene tre ganger om dagen, samtidig som alle innleggene er utstyrt med en «stopp innlegget»-knapp som lesere kan respondere på, og som utvalgte medarbeidere dermed blir varslet om hvis noen lesere har reagert.
– Vi ventet i nærmere to døgn med å åpne for Gaarder-debatten, fordi vi visste at det var et følsomt tema. Samtidig har vi satt inn ekstra modereringsressurser. Vi er flere som går inn og sjekker oftere enn ellers, og følger debatten veldig nøye. At «Drep alle jøder»-innlegget likevel slapp igjennom kan muligens forklares med at dette er ny mark. Gaarder-debatten er et ytterpunkt, som vi har liten erfaring med hittil. Men dette skulle uansett ikke ha skjedd, sier Kveldstad.
Grisebank i Dagbladet
Også Dagbladet.no melder om usedvanlig stort trøkk i forbindelse med Gaarder-debatten. Og også der finner vi eksempler som ganske sikkert ikke ville blitt publisert i papiravisen.
Innlegget «Grisebank», med teksten «er det ingen som tør å si at ortodokse jøder ser helt jævlig ut? skjønner godt at araberne skyter på dem» ble publisert 10.46 i dag, og sto fortsatt på trykk da Journalisten kontaktet Dagbladet.no-redaktør Esten O. Sæther drøye to timer etterpå.
– Det burde helt klart vært fjernet, ja, kommenterer Sæther, som etter flere innlegg med rasistisk innhold på Dagbladet.no før sommeren vurderte om Dagbladet.no kanskje skulle innføre forhåndsredigering.
– Men vi endte med å bestemme oss for ikke å gjøre det. Vi satser i stedet på å utvikle et modereringsverktøy som i større og bedre grad enn i dag fanger opp upassende innlegg, sier Sæther.
Han forteller at Dagbladet normalt har to medarbeidere som med jevne mellomrom følger med på debatten og fjerner eventuelle overtramp som de kommer over.
– Men de rekker ikke å få med seg alt, så vi er hele tida avhengig av at noen lesere varsler oss om ting de finner upassende, sier Sæther som bekrefter at Dagbladet.no ikke har satt inn ekstra ressurser i forbindelse Gaarder-debatten.
– Det handler om de ressursene vi har og ikke har.