Kommentar:

Skjermdump av illustrasjon i Adresseavisens hovedsak på nett om "Silkeveiene", publisert 5. november 2014.

Viktig journalistikk fra Adresseavisen

- En så omfattende kartlegging av det mørke nettet har vi ikke sett før, skriver Henrik Lied.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Fra flere hold er det kommet kritikken mot at Adresseavisen vant pris for saken “Silkeveiene”. Som journalist bruker jeg en god del tid på å følge med på det dype nettet, og jeg stiller meg uforstående til kritikken.

At det finnes kriminalitet på nettet, bør ikke komme som en overraskelse for noen av oss. Både Aftenposten og Natt&Dag har omtalt narkotikakriminalitet på nettet ved tidligere anledninger. Men en så omfattende kartlegging som Adresseavisen har gjort i saken “Silkeveiene”, har vi ikke tidligere sett her til lands. “Silkeveiene” dokumenterer en verden av skjulte identiteter, hemmelige nettverk og kryptert kommunikasjon – til og med i Trøndelag! – og drar linjene til politiets problemer med det dype nettet.

Mange journalister har funnet godt stoff i postjournaler. Det betyr ikke at andre avsløringer gjort gjennom innsynsbegjæringer og journaljakt blir mindre verd. At Adresseavisen vant pris for “Silkeveiene”, er bra for bransjen. Og priser har tidligere vist seg å være effektive virkemidler for å henlede andre journalisters oppmerksomhet mot underdekkede områder i samfunnet. Så jeg håper denne prisen får flere journalister til å skjønne at teknisk kompetanse til å grave i krypterte deler av nettet kan føre til gode, avslørende saker.

Jeg for min del vil hylle “Silkeveiene” for det det faktisk er: Et nyskapende journalistisk produkt, både i innhold og presentasjon, hvor det er tydelig at forfatter har satt seg godt inn i materien. Et irriterende bra scoop. Og forhåpentligvis en inspirasjon til at flere norske journalister beveger seg inn i de dype delene av internett.

Henrik Lied,

Journalist, NRKbeta

Powered by Labrador CMS