100.000 kroner for menneskerettigheter

10. desember deles det for første gang ut en pris for journalistikk om menneskerettigheter. Tidligere NJ-leder Olav Njaastad leder juryen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det er Kultur- og kirkedepartementet som står bak utdelingen av den nye menneskerettsprisen for journalister.

– Den forrige regjeringen ønsket å sette i verk flere tiltak på menneskerettighetsfeltet, og opprettet en filmpris. Et annet tiltak var den såkalte gjenopptakelsesgruppen i forbindelse med mulige justismord, og endelig foreslo den denne journalistprisen. Vi skal dele den ut annethvert år, og prisbeløpet er 100.000 kroner, sier juryleder Olav Njaastad.

Med seg i juryen har han Sakhra Salimi ved Mira-senteret og Kjell Olaf Jensen fra Norsk PEN. Medietilsynet i Fredrikstad skal være sekretariat.

Prisen skal inspirere til undersøkende journalistikk om menneskerettighetsspørsmål og bidra til å avdekke eventuelle brudd på menneskerettighetene. Den tildeles en journalist som i særlig grad har satt søkelyset på aktuelle menneskerettighetsspørsmål i Norge. Det journalistiske arbeidet skal ha vært publisert i norske medier.

– Dette er på en måte en litt rar pris. I et demokrati som Norge vil det stort sett være staten og det offentlige som eventuelt står for overgrep mot enkeltmennesker. Vi har jo ingen paramilitære dødspatruljer og slikt. Paradokset er altså at staten har tatt initiativ til en pris for å rette søkelys mot menneskerettighetssituasjonen og sin egen virksomhet, sier Njaastad.

Alle kan foreslå kandidater til prisen. Frist for å sende inn forslag til juryen er 10. oktober 2006.

Powered by Labrador CMS