Journalistene i Dagens Næringsliv tjente mest i snitt i fjor. Foto: Birgit Dannenberg

DN tilbake på lønnstoppen

Kollegene i VG holdt lønnstronen i bare ett år.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Journalistene i Dagens Næringsliv er tilbake på toppen som de best betalte i Norge. Det viser lønnsstatistikken for 2011 som er utarbeidet av Norsk Journalistlag (NJ).

631.000 kroner

De 110 NJ-medlemmene i avisen økte lønna med knapt 33.000 kroner i snitt fra 2010 til i fjor. Det gir den gjennomsnittlige DN-journalisten en årlig utbetaling på 630.713 kroner.

Alle beløpene tar utgangspunkt i det som kalles bransjelønn, som er vanligst for å sammenligne lønn på tvers i bransjen.

VG-journalistene, som i 2010 fratok DN-kollegene topp-plasseringen for første gang siden 2003, rykker tilbake til andreplass. Der økte journalistene lønna med drøyt 26.000 kroner i snitt, og endte opp med en snittlønn på 622.114 kroner.

Men det skal legges til at drøyt 40 ansatte i VG Multimedia i 2011 gikk inn i tallene for VG.

Bedre enn tidligere

I snitt økte NJ-journalistene lønna med 4,3 prosent i 2011. Det sier NJ-leder Elin Floberghagen er bedre enn tidligere år.

– Med en lønnsvekst på 4,3 prosent i 2011, var utviklingen på linje med resten av Norge. Vi har beskrevet et lønnsetterslep tilbake fra 1999, så arbeidet med å ta igjen lønnsetterslepet fortsetter i årets lønnsoppgjør, sier Floberghagen til NJs nettside

Hun mener ikke at det betyr lavere krav i årets oppgjør.

– Ett år på linje med andre retter ikke opp mange års etterslep. Det ser ut til at 2011 er noe bedre enn tidligere år, og det er bra, men det er bare begynnelsen på å snu en negativ utvikling. Vi må ha mer for å ta igjen etterslepet.

Dagbladet kryper oppover

På statistikken kryper Dagblad-journalistene opp tre plasser og inn på topp-ti-lista. Det betyr at journalistene i Havnelageret tar innpå sine konkurrenter lenger opp på lista. I snitt økte Dagblad-journalisten lønna med 33.549 kroner i fjor til 567.806 kroner i årslønn.

NRK-journalistene, som med sine 1.513 klubbmedlemmer utgjør den største gruppa, økte lønna med 16.574 kroner til 485.736 kroner.

På bunn av lista finner vi journalistene i aviser som Bømlo-nytt, Fanaposten, Fjordenes Tidende og Ytre Sogn Avis. Der varierer bransjelønna fra 330.273 kroner i året i førstnevnte til 341.828 kroner i sistnevnte.

Påvirkes

Tallene i statistikken påvirkes av endringer blant de ansatte fra år til år. Dersom en ansatt med høy ansiennitet slutter og blir erstattet av en med lav ansiennitet er det for eksempel normalt med et fall i gjennomsnittslønna i bedriften.

Statistikken over identiske personer, samt likelønnsstatistikken blir klar først senere.

Vil ha tilbakemeldinger

Rådgiver Ketil Heyerdahl i NJ utarbeider statistikken. Han sier at det vil forekomme feil i lista.

– Men det er mye som er riktig i den også. En side ved å publisere statistikken på bedriftsnivå er å få tilbakemeldinger, sier Heyerdahl.

Statistikken som ligger på NJs nettsider oppdateres fortløpende etter hvert som rettelser kommer inn.

Lønnsoppgjør

Årets lønnsstatistikk kommer nesten midt oppe i lønnsforhandlingene. I NRK er forhandlingene med NRKJ allerede i gang, og MBL-forhandlingene begynner på mandag. Men Heyerdahl avviser at det ligger taktikk bak tidspunktet for publiseringen av tallene.

– Nei, dette er det enighet mellom NJ og MBL om. Det er en teknisk sak.

PS: Journalistene i fagbladet Journalisten hadde i snitt en bransjelønn 565.847 kroner i fjor. 

Powered by Labrador CMS